Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2014

Hoće li izgradnja termoelektrane nepovratno uništiti dolinu Neretve?

Dolina Neretve ili hrvatska Kalifornija - više se nikad neće tako zvati ako se izgradi termoelektrana Ploče. Poručuju to građani i ekoudruge iz toga kraja, koji se sve glasnije protive projektu - samo ove godine dvaput su organizirali prosvjede. Zagovornici termoelektrane uvjeravaju - ne ugrožavamo okoliš, otvorit ćemo stotine radnih mjesta, od projekta će svi imati koristi...

Prvi put u ožujku, a onda i dva mjeseca poslije, Pločani i ljudi iz cijeli doline Neretve izašli su na ulice. Termoelektrana u Luci Ploče možda će proizvoditi jeftiniju struju, ali će, uvjereni su , trajno i nepovratno onečistiti zrak i ugroziti proizvodnju voća i povrća. Ploče i cijeli neretvanski kraj nalaze se na trusnom području, s povećanim rizikom od potresa. I nije to jedini razlog zašto elektrani ovdje nije mjesto, tvrde njezini protivnici.

U Luci Ploče tvrde suprotno: na gradnji bi se zaposlile stotine ljudi, živnulo bi gospodarstvo cijele Dalmacije, uz nove tehnologije ne bi bilo emisije štetnih plinova. Prvi sljedeći korak je studija utjecaja na okoliš. Budu li rezultati Studije pozitivni, pristupa se daljnjoj razradi tehničke dokumentacije, a projekt bi se dovršio u idućih pet godina.

Tko će investirati u ovaj kontroverzni projekt, još se ne zna. Spominju se investicijski fondovi, a samo građevinski radovi procjenjuju se na više od dvije milijarde kuna. Ulaskom u Uniju, promijenjena su i pravila igre, kontrole će biti mnogo strože. Hoće li uz Neretvu i dalje rasti zdrava mandarina - i je li to moguće u blizini termoelektrane - mišljenja su suprotstavljena. O velikom projektu na kraju bi se moglo odlučivati i izlaskom na referendum, piše HRT.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram