Zatvori
Poslovni Puls
30/07/2014

Hrvatski Telekom bilježi pad polugodišnje dobiti od gotovo 30 posto!

Hrvatski Telekom je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci neto dobit niža 29,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, te iznosi 401 milijun kuna, dok su prihodi smanjeni 5,2 posto, na 3,3 milijarde kuna...

Na kraju prvog polugodišta Hrvatski Telekom je imao 1,1 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, 2,3 milijuna korisnika u pokretnoj mreži i 620.508 maloprodajnih širokopojasnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 393.525 korisnika.

Na cjelokupnu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci značajno je utjecala rastuća gospodarska kriza, promjena regulatornih uvjeta te daljnje smanjenje ukupne vrijednosti tržišta.

Poslujući u takvim uvjetima, HT je usporio trend pada prihoda, koji su u prvoj polovici godine iznosili 3,3 milijarde kuna. Pad je smanjen na 5,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je on iznosio gotovo 6,0%. Pad prihoda bilježi se prvenstveno u segmentu govornih usluga, što je djelomično neutralizirano većim prihodima od negovornih usluga, značajnim rastom prihoda ICT usluga te većim prihodima od terminalne opreme.

Unatoč povećanom trošku vezanom uz transformaciju kompanije, troškovi redovnog poslovanja zadržani su na istoj razini te je ostvarena EBITDA u iznosu 1,2 mlrd kuna. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 1,3 mlrd kuna uz zabilježen pad od 10,0%, prvenstveno zbog pada kao i promjene u strukturi prihoda. Neto dobit iznosi 401 milijun kuna te je manja 29,5%.

Kako bi u uvjetima dugotrajne gospodarske krize i kontinuiranog smanjenja vrijednosti hrvatskog telekomunikacijskog tržišta stvorio temelje za budući rast i širenje poslovanja prvu polovicu godine u Hrvatskom Telekomu obilježila je transformacija kompanije.

S ciljem povećanja efikasnosti u poslovanju i još veće usmjerenosti na korisnika poduzeto je niz aktivnosti – uspostavljena je nova organizacijska struktura te je uvedena pozicija člana Uprave za korisničko iskustvo.

Kako bi organizacija postala brža i učinkovitija značajno je smanjen broj managerskih pozicija pa danas HT ima 31 posto manje managerskih pozicija u odnosu na isto razdoblje lani.

Sa Sindikatima je potpisan i novi kolektivni ugovor koji zaposlenicima Hrvatskog Telekoma jamči visoku razinu prava, ali je usklađen s aktualnom gospodarskom situacijom i uvjetima u kojima posluje kompanija. S ciljem povećanja kvalitete i efikasnosti infrastrukture uz istovremeno optimiziranje troškova vezanih za njenu izgradnju i održavanje potpisano je neobvezujuće pismo namjere s Ericssonom o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja HT-ove infrastrukture.

U lipnju je HT u okviru predstečajne nagodbe preuzeo upravljanje nad Optima Telekomom u cilju poboljšanja njegovog tržišnog položaja i stabilizacije financijskog rezultata u svrhu zaštite interesa korisnika i vjerovnika OT-a te stabilizacije telekomunikacijskog tržišta općenito.

Prvo polugodište u 2014.godini u hrvatskom telekomunikacijskom sektoru obilježilo je i višestruko povećanje godišnjih naknada za frekvencije, koje značajno utječe na poslovanje HT-a. Riječ je o tako značajnom povećanju godišnjeg troška za frekvencije da bi svi dosadašnji planovi ulaganja i razvoja novih mreža, usluga i tehnologija morali biti izmijenjeni na način da se značajno smanje. Kako bi se umanjili negativni učinci ovako značajno povećanog troška, a očuvala održivost poslovanja, radna mjesta i ulaganja u razvoj Hrvatski Telekom je u srpnju povećao cijene mobilnih usluga uvođenjem naknade za pristup mreži.

Kao jedan od vodećih pokretača gospodarskog rasta u Hrvatskoj, HT i dalje nastavlja s investicijama. U prvoj polovici godine kapitalna ulaganja u iznosu 492 milijuna kuna usmjerena su uglavnom u razvoj mreže, unaprjeđenje širokopojasnog pristupa i IP transformaciju u svrhu jačanja tehnološke baze HT-a.

U prvom polugodištu otvoren je i novi Data centar Hrvatskog Telekoma. Investicija je vrijedna 62,5 milijuna kuna, a ovaj vrlo zahtjevan projekt realiziran je u suradnji Hrvatskog Telekoma i Grupe KONČAR. Rezultat rada hrvatskih stručnjaka je jedan od najmodernijih Data centara u ovom dijelu Europske unije.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a: Transformacija kompanije je temelj za budući rast i širenje poslovanja

Komentirajući rezultate za prvih šest mjeseci predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković izjavio je: „Fokus naših aktivnosti i u drugom tromjesečju 2014. bio je na transformaciji kompanije u cilju postizanja još fleksibilnije i naprednije organizacije, u potpunosti posvećene korisnicima. Poduzeli smo niz aktivnosti kako bi postali brža i efikasnija organizacija, te tako stvorili temelje za budući rast poslovanja na domaćem, ali i širenje poslovanja na regionalnom tržištu. Najveći broj tih aktivnosti uspješno je završen te unatoč pogoršanim uvjetima iz okruženjai novim nametima ostajemo pri našim objavljenim financijskim izgledima za 2014. s početka godine", navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram