Zatvori
Poslovni Puls
18/07/2014

Srpanjska turistička "rupa" neće ugroziti uspješnost sezone

Na Forumu obiteljskog smještaja u organizaciji Turističkog vijeća (TPV) HGK održanom jučer u Komori analiziran je dosadašnji tijek turističke sezone....

Dosadašnju turističku sezonu obilježio je pad broja dolazaka turista u prvoj polovici srpnja, koji je postao svojevrsni trend promatra li se turistički promet prošlih godina. Pad prometa osobito je pogodio otoke, ruralna područja i manje gradove, dok su svjetli primjeri veći gradovi kao Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar gdje je zabilježen veći porast broja dolazaka turista. - istaknuli su tom prigodom predstavnici strukovnih udruga, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca - Udruga ugostiteljstva i turizma, Udruga restoratera Hrvatske, Udruga nezavisnih putničkih agenata Hrvatske i Zajednica obiteljskog smještaja i turizama (ZOST) HGK.

Predjednik TPV-a Franco Palma kazao je da će se srpanjska rupa u noćenjima teško nadoknaditi, te da možemo biti jako zadovoljni ako Hrvatska ponovi rekordne lanjske rezultate turističkog prometa. Naglasio je da ponavljanje prošlogodišnjih rezultata nije nemoguće jer se i prošle godine hrvatski turizam našao u sličnoj situaciji, ali su izvrsni rezultati u kolovozu i posezoni nadoknadili slabije rezultate u srpnju.

Predstavnici strukovnih udruga pozvali su nadležne institucije da zajedno s gospodarskim sektorom već danas započnu s pronalaženjem rješenja zaustavljanja trenda slabe prodaje u prvoj polovici srpnja, kako bi spremni dočekali 2015.g.

Ivan Arambašić, pomoćnik direktora Glavnog ureda HTZ-a, predstavio je statističke pokazatelje o broju dolazaka i noćenja turista, prikupljenih kroz sustav turističkih  zajednica, a koji govore da je u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježeno 8,9% više dolazaka i 10,6% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, istaknuo je da i ova turistička sezona pokazuje veliku ovisnost hrvatskog turizma o „suncu & moru“ kao i činjenicu da rast turističkog prometa bilježe one destinacije koje imaju razvijenu ponudu dodatnog sadržaja.

Ministarstvo turizma namjerava u narednim godinama smanjiti ovisnost hrvatskog turizma o „suncu i moru“ kroz poticanje razvoja dodatnih sadržaja, što je između ostalog sastavni dio „Strategije razvoja Hrvatskog turizma do 2020.g.“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram