Zatvori
Poslovni Puls
26/06/2014

Ukrajina će uvoziti ukapljeni plin iz Hrvatske!?

Ukrajina razmišlja o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Hrvatske u sklopu projekta Jadranskog plinskog koridora, objavila je ukrajinska plinska transportna kompanija Ukrtransgaz...

Ta je tvrtka objavila izjavu njezinog glavnog inženjera Olega Mikhalevicha, koji je na međunarodnom seminaru o energetskoj budućnosti i sigurnosti, održanom u Tbilisiju u Gruziji, kazao da Ukrajina razmišlja o pridruživanju projektu Jadranskog plinskog koridora, koji je inicirala Hrvatska, a podržale Mađarska i Europska komisija, javlja ruska novinska agencija ITAR-TASS.

Plin bi se isporučivao iz LNG terminala, koji Hrvatska kani izgraditi na otoku Krku (Adria LNG projekt). Plinski koridor konsolidirao bi plinske transportne sustave Hrvatske, Mađarske i Ukrajine te povećao količinu prirodnog plina isporučenog Ukrajini iz drugih izvora.

Ukrajinska podzemna skladišta plina u blizini njezine zapadne granice omogućit će državi povećanje zaliha plina i za sudionike u projektu i za zapadne te srednjoeuropske zemlje.

Ukrajina također istražuje mogućnost ulaska u projekt izgradnje Trans-anatolijskog plinovoda (TANAP), kroz koji će se transportirati 10 milijardi prostornih metara azerbajdžanskog plina preko Turske u Europu. Kako njegov kapacitet može biti udvostručen, Ukrajina je zainteresirana za korištenje tog plinovoda za nabavku dodatnih količina plina za svoje potrebe, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram