Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2014

Norveške tvrtke ponudile suradnju u energetici

Norveške tvrtke žele surađivati s hrvatskima u području obnovljivih izvora energije, a prilike za to ojačale su nakon pristupa Hrvatske EU-u i sporazuma o hrvatskom sudjelovanju u Europskom gospodarskom prostoru (EEA), istaknuto je na današnjem seminaru o obnovljivim izvorima energije u organizaciji Norveškog veleposlanstva, Ministarstva gospodarstva i HGK...

Po iznijetim podacima, Norveška proizvodi 56 posto energije za svoje potrebe, uključujući energiju za transport, iz obnovljivih izvora energije. Norveški stručnjak za obnovljive izvore Karl Christian Stromsen smatra da Hrvatska može biti atraktivna norveškim stručnjacima i ulagačima koji se bave obnovljivim izvorima, a posebnu priliku za to vidi unutar EEA-ovih programa koji su, kako je rekao, već polučili uspjeh u baltičkim zemljama.

Za Hrvatsku je, po njegovu mišljenju, ključno stvoriti prijateljski okoliš za ulaganja jer obrazovanu radnu snagu i konkurentni trošak rada u odnosu na druge zemlje već ima. Line Amlund Hagen iz agencije INTPOW, koja se bavi partnerstvima u razvoju projekata obnovljivih izvora, kaže kako norveški eksperti i ulagači u zadnje vrijeme sve više nastoje izići s unutrašnjeg norveškog tržišta i tu vidi priliku za Hrvatsku. Kao dokaze dobre prakse ističe norveška iskustva u off shore vjetroelektranama i korištenju energije Sunca.

Od 1993. do kraja 2013. norveški investitori u Republiku Hrvatsku su uložili 173,9 milijuna eura te Norveška u tom razdoblju zauzima 19. mjesto u ukupnim inozemnim ulaganjima u Hrvatsku.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram