Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2014

Veliki uspjeh za privatnu svemirsku kompaniju SpaceX

Teretna kapsula bez posade Dragon američke tvrtke SpaceX u nedjelju je pristala uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koju će opskrbiti s gotovo 2300 kilograma opreme i namirnica...

Po dolasku blizu ISS-a u kojoj se trenutačno nalazi šest članova posade Dragon je prihvaćen uz pomoć robotske ruke. "Prihvat završen, čestitke cijeloj ekipi. Oduševljeni smo", rekao je zapovjednik ISS-a, Japanac Koichi Wakata koji je zajedno s Amerikancem Rickom Mastracchiom upravljao robotskom rukom.

Ovo je treći od 12 predviđenih letova teretne kapsule Dragon u svemir. Raketa Falcon 9 bez ljudske posade lansirana je u petak s Floride. U privatnom je vlasništvu tvrtke SpaceX koja ima ugovor s NASA-om.

Osim spomenute, NASA je angažirala još jednu tvrtku - Orbital Sciences Corp za prijevoz opreme do ISS-a nakon umirovljenja space shuttleova 2011. Do 2017. NASA planira privatnoj industriji prepustiti i prijevoz posade za što je sada zadužena Rusija, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram