Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2014

Jedan mali dioničar od HT-a zatražio povećanje dividende

Hrvatski telekom (HT) na Zagrebačkoj burzi danas je objavio protuprijedlog jednog malog dioničara te kompanije za predstojeću glavnu skupštinu 29. travnja, a koji predlaže da se iznos za isplatu dividende poveća s 9 kuna na 12 kuna po dionici...

Riječ je o, kako se navodi, malom dioničaru HT-a Vladimiru Šimeniću koji predlaže Upravi i Nadzornom odboru HT-a da se izmijeni prijedlog odluke o uporabi lanjske neto dobiti koja je ukupno iznosila 1,43 milijarde kuna.

Protuprijedlog malog dioničara je da se veći dio neto dobiti isplatiti dioničarima kroz dividendu, i to 982,6 milijuna kuna, odnosno 12 kuna po dionici, dok je prijedlog Uprave da se za dividendu isplati 736,9 milijuna kuna ili 9,00 kuna po dionici.

S obzirom na povećanje iznosa za dividendu, Šimenić predlaže da se smanji predloženi dio neto dobiti koji će se upotrijebiti za povećanje temeljnog kapitala, i to sa 694 milijuna kuna na 448,6 milijuna kuna.

U obrazloženju, Šimenić navodi kako misli da HT s obzirom na lanjske rezultate poslovanja može poslovati i uz tako podijeljenu dobit te ističe kako je malim dioničarima svaka kuna vraćena kroz dividendu postala životno važna.

Napominje i da su svi mali dioničari izgubili ako se pogleda cijena dionica po kojoj su ih kupili i njena današnja tržišna cijena.

Smatra i da prostora za povećanje prihoda ima u povećanju kvalitete usluga u raznim segmentima ponude, pa tako Upravi HT-a predlaže da poveća broja korisnika razmatranjem ukidanja vremenskog trajanja bonova u mobilnoj telefoniji, jer to, kako je čuo, konkurencija već nudi.

Odluku o visini dividende donijet će dioničari na glavnoj skupštini, a u vlasničkoj strukturi HT-a mali (privatni) dioničari zajedno s institucionalnom ulagateljima drže 38,5 posto dionica HT-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram