Zatvori
Poslovni Puls
17/03/2014

Novi veliki problemi za General Motors

Tek što se američki automobilski gigant počeo oporavljati, bio je prisiljen priznati nedostatak sustava paljenja, sad je utvrđen nedostatak i kod zračnih jastuka. Prve procjene govore o 303 smrtna slučaja zbog te greške...

Za proizvođače automobila je poziv vlasnicima neka se hitno jave u servis zbog utvrđenog tehničkog nedostatka jedna od najgorih stvari koje im se može dogoditi. Jer to je redovito povezano s gubitkom ugleda i padom prodaje, što si automobilski koncern GM koji je 2009. već morao objaviti stečaj, jedva može priuštiti.

Već i problem s bravicama sustava paljenja zbog kojih je bilo moguće da se motor ugasi u vožnji je uzrokovao najmanje 13 smrtnih slučajeva, a to je automobilski koncern isprva pokušao prešutjeti. Tek kad je i američko ministarstvo pravosuđa zaprijetilo proizvođaču iz Detroita sudskim postupkom, opozvano je 1,6 milijuna vozila. Zapravo, obzirom da je GM znao za taj nedostatak još od 2001. godine već je pokrenuta kolektivna tužba protiv GM-a u Kanadi, tako da će već i ta bravica skupo koštati američkog proizvođača.

Ali sad je utvrđen novi, još opasniji nedostatak koji se čini da je također povezan s teškim ključem i osjetljivom bravicom gdje se onda motor može isključiti i u vožnji. Naime, u tom slučaju se isključuje i sustav za aktiviranje zračnog jastuka i kako je utvrdio američki Centar za sigurnost u prometu, to je bio razlog za još 303 smrtna slučaja u vozilima koncerna GM.

Riječ je prije svega o modelu Cobalt marke Chevrolet i modelu Ion marke Saturn koji su proizvedeni između 2003. i 2012. i koji su uglavnom prodani na sjevernoameričkom tržištu. Američki stručnjaci za sigurnost oštro su napali državne službe jer i same nisu uočile ovaj nedostatak koji je uzrokovao toliko smrtnih slučajeva. S druge strane, koncern GM tvrdi kako je riječ o "sirovim podacima" statistika o udesima i kako "nije izvjesno" kako je krivac nedostatak kod sustava zračnog jastuka u njihovim vozilima.

Američki mediji doduše javljaju o ovim optužbama, ali kritike se jedva mogu mjeriti s napadima na japanski koncern Toyota kad je 2010. optužena da u određenim vozilima na hibridni pogon može doći do naglog i nekontroliranog ubrzanja vozila. Tada je Toyota optužena kako je ta greška uzrokovala 34 smrtna slučaja i zapravo niti do danas nije posve jasno, što je moglo uzrokovati takvu samovolju vozila najoštrijeg konkurenta američkom GM-u.

Ipak, Toyota je tada također objavila poziv vlasnicima neka se jave u servis i u čitavom svijetu je pregledano 8,5 milijuna vozila tog proizvođača. Već i to je uzrokovalo gigantske troškove Toyoti, a povrh toga je pred američkim sudom osuđena na plaćanje 16,4 milijuna dolara kazne jer je prekasno javila nedostatak. To je najveća kazna na koju je ikad osuđen neki proizvođač automobila u SAD.

Obzirom na gotovo deset puta više izgubljenih života u vozilima General Motorsa, taj američki koncern može tek slutiti što ga može čekati u bliskoj budućnosti. Ipak, američko ministarstvo pravosuđa je objavilo kako tek "pomno istražuje" slučajeve udesa i pogibije zbog zračnog jastuka u vozilima GM.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram