Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2014

Lionsgate će producirati američku verziju hrvatske TV serije "Počivali u miru"

POVEZANE OBJAVE:

Lionsgate, jedan od pet najvećih filmskih i televizijskih studija na svijetu, otkupio je prava na format hvaljene domaće dramske serije koju je za HRT proizvela nezavisna producentska kuća...

Mlada televizijska novinarka Lucija Car i umirovljeni zatvorski čuvar Martin Strugar, u interpretaciji Judite Franković i Miodraga Krivokapića, u dvanaest uzbudljivih epizoda prikazanih početkom 2013. istraživali su zaboravljeno zatvorsko groblje, usput otkrivajući prikrivane tajne i ljudske sudbine tranzicijske Hrvatske, onaj dio naše nedavne prošlosti koju rado zaboravljamo i do sada je nismo često imali prilike vidjeti ni na velikim ni na malim ekranima. Serija je već u prvom emitiranju prikupila nepodijeljene pohvale domaće stručne kritike, jednako hvaljena zbog scenarija, produkcijske kvalitete i brojnih glumačkih kreacija. Oba redatelja serije, Goran Rukavina i Kristijan Milić, nominirana su za nagradu Hrvatskoga glumišta, koju je osvojio Milić, a glavna glumica Judita Franković nominirana je za Večernjakovu Ružu.

Kao prva dramska serija iz Hrvatske, "Počivali u miru" ušla je 2013. u službenu selekciju jednog od najvećih festivala televizijske dramske produkcije u južnokorejskom Seulu, gdje se našla u konkurenciji s najboljim svjetskim serijama i gdje ju je primijetila međunarodna stručna javnost.

Već tijekom ljeta 2013. američki producenti stupili su u kontakt s međunarodnim distributerom hrvatske serije, švedskom kućom Eccho Rights, pokazujući interes za otkup formata. Lionsgate je jedna od najvećih produkcijskih i distribucijskih kuća u svijetu čiji su filmski hitovi "Sumrak Saga" i "Igre gladi" pobjednici svjetskih box ofisa posljednjih nekoliko godina, a njihove cijenjene TV serije dobro su poznate i hrvatskim gledateljima koji su na domaćim programima mogli vidjeti "Momke s Madisona", "Travu" i "Bolničarku Jackie", a oni zagriženiji poznaju i "Nashville", "Anger Management" s Charlijem Sheenom, kao i veliki prošlogodišnji Netflixov hit "Narančasta je nova crna", čija je nova sezona u pripremi. U ovom trenutku Lionsgate samo u Americi prikazuje tridesetak premijernih TV serija na dvadesetak različitih kanala. Samo kinodistribucijom u prošloj godini ostvarili su više od dvije milijarde dolara prihoda, a kanalima digitalne kućne zabave još milijardu dolara.

Autor formata "Počivali u miru", nastalog prema izvornoj ideji Koraljke Meštrović i Gorana Rukavine, a pod rukom glavnog scenarista Saše Podgorelca te suradnika Ivora Martinića i Ivana Turkovića Krnjaka, jest Dario Vince, bivši međunarodno nagrađivani kreativni direktor agencije Digitel, ujedno vlasnik produkcijske kuće Ring produkcija koja je Lionsgateu prodala prava na američke nastavke serijala. Godine 1987. Dario Vince bio je finalist i dobitnik specijalne nagrade žirija natjecanja EBU za mlade europske scenariste.

Serija je odabrana na natječaju HTV-a 2011., a snimana 2012. pod paskom tadašnjeg urednika dramskog programa HTV-a Mislava Brumeca, dramaturga serije Drage Kekanovića i urednice serije Maje Gregl.

Dok se Ring produkcija priprema za završne pregovore s HRT-om o snimanju druge sezone serijala Počivali u miru, prve epizode američke verzije ne možemo očekivati prije 2015., kada ćemo je, nadamo se, moći pratiti i na našim ekranima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram