Zatvori
Poslovni Puls
20/02/2014

Sabornici kritično o otvaranju internetskih turističkih agencija

Treba voditi računa da internetske agencije ne budu nelojalna konkurencija drugim agencijama, upozorili su u poslijepodnevnoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, i opozicijski i dio vladajućih zastupnika...

Zakonskim izmjenama predlaže se mogućnost osnivanja i rada internetskih turističkih agencija, i to u poslovnim, ali i stambenim prostorima te se ukida uvjet od najmanje dvije godine radnoga staža za voditelje poslovnica turističkih agencija.

"Treba voditi računa da internet agencije ne budu nelojalna konkurencija jer one agencije koje imaju vlastite urede i plaćaju najmove nisu u istom položaju s agencijom koja posluje iz svog doma", poručila je SDP-ova Ada Damjanac.

"Netko bez poslovnog prostora i imovine, preko internetom može puniti hotele i apartmane, a nakon odrađene sezone nestati, te time dovesti brojne tvrtke koje su poslovale s takvom agencijom, u dugovanja i ovrhe, a radnike ostaviti bez posla", kazala je HDZ-ova Branka Juričev Martinčev.

Takve slučajeve, ističe Juričev Martinčev, treba spriječiti i bar donekle ograničiti takvu prodaju.

"Trebalo bi propisati, primjerice, uvjete da internet agencija može pružati usluge iz stambenih prostora ako u njemu ima prebivalište voditelj poslovnice i da takva agencija može zaposliti najviše jednu osobu", kazala je.

"Nisam siguran da će gosti bolje platežne moći tražiti agencije koje posluju iz sobe", ocijenio je njezin stranački kolega Jasen Mesić.

Podržavamo razvoj turizma ali se protivimo onome što ide na štetu turizma, bili su jednoglasni HDZ-ovci.

SDP-ovac Damir Rilje mišljenja je kako će predloženi model omogućiti samozapošljavanje bez troškova. "Svaku mjeru koja će omogućiti samozapošljavanje treba pozdraviti", poručio je.

Složio se, međutim, da je zakon možda trebao proći dva čitanja, podsjećajući kako se Udruga hrvatskih putničkih agencija slaže da taj projekt krene uz određena zakonska poboljšanja.

HNS-ov Goran Beus Richembergh založio se za otvaranje mogućnosti internetskog posredovanja ali uz 'jasne kriterije'.

"Povećat će se iskorištenost domaćih privatnih usitnjenih kapaciteta, i ako u tom prostoru dobijemo kvalitetne akte koji će klasterirati domaću privatnu ponudu onda smo napravili veliku stvar", ocijenio je taj zastupnik HNS-a.

Internet agencije su dobar potez, mišljenja je IDS-ov Valter Boljunčić koji smatra da takve agencije ne bi trebale biti nikakva nelojalna konkurencija velikim agencijama.

Ipak je predložio donošenje posebnog pravilnika koji će definirati doseg takvih agencija.

"Nakon ove sezone trebalo bi vidjeti točno koliki je doprinos tih agencija", predložio je IDS-ovac Boljunčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram