Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2014

INFOGRAFIKA: Ovo je sve što morate znati o online shoppingu u Hrvatskoj

Perpetuum Mobile, ICT tvrtka koja je 25 godina prisutna na našem tržištu, predstavila je svoje rješenje za izradu web stranica – iSiteOpen, zasnovano na Drupal platformi te iSiteShop, Perpetuumovo e-Commerce rješenje na Magento platformi. iSite je u potpunosti prilagodljiv potrebama klijenata te omogućava definiranje vrsta sadržaja „po mjeri“ (contentstrategy) i strukture. Drupal platforma u sebi sadrži integrirane brojne funkcionalnosti i module te je odabir brojnih svjetskih korporacija i organizacija koje su prepoznale učinkovitost editiranja svog sadržaja putem ovog sustava...

Na poslovnom druženju sudjelovali su i brojni korisnici dosadašnjih verzija iSite rješenja. Milutin Zrnić, voditelj Sektora za e-Commerce u Perpetuumu, objasnio im je poslovne i tehnološke koristi koje donosi iSiteOpen, kao i niz koraka koje je Perpetuum poduzeo kako bi prelazak na novu platformu učinio brzim i efikasnim za postojeće korisnike iSitea.

U sklopu događanja predstavljeni su i rezultati ankete„Motivacija online kupaca u Hrvatskoj“.

Radi se o istraživanju koje je provedeno krajem prošle godine, na uzorku odpreko 500 ispitanika.

„Elektroničko poslovanje više nije „nice to have“ već preduvjet konkurentnosti u vrijeme izrazito zaoštrene tržišne utakmice. Poslovno iskustvo našeg stručnog tima kao i odabir Magento platforme jamstvo je za naše korisnike da će realizirani projekti doista izravno doprinijeti njihovim prihodima, bilancama i poslovnim rezultatima“, izjavio je Ivo Špigel, član uprave tvrtke Perpetuum Mobile.

Predstavljanju rezultata istraživanjaprethodio je panel na temu „Stanje i perspektive elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj“. U sklopu panela sudjelovali su Martina Aleksić, viši savjetnik, Deloitte; Marko Jukić, izvršni direktor, Hrvatska pošta / Divizija Ekspres; Vedran Bajer Industry manager Google Hrvatska; Igor Strejček, direktor direkcije upravljanja distributivnim kanalima, Erste banka.

Na panelu je istaknuto kako Hrvatska u e-Commerce segmentu zaostaje za europskim zemljama što se, između ostalog, očituje u činjenici da smo i dalje orijentirani na strane web trgovine, dok su, primjerice u Europi online kupci fokusirani na web trgovine iz svoje države. No, iako zaostajemo za trendovima, postoje ogromni potencijali za rast.

Prema rezultatima istraživanja pokazalo se kako u online kupovini prednjači mlađa populacija i to u rasponu od 23 do 35 godina, koja čini najveći udio u ukupnom uzorku, njih čak 49 posto. Najmanje kupuju seniori, svega njih 4 posto, između 52 do 60 godina starosti, a preko 60 i više godina starosti, samo 1 posto. Što se tiče sociodemografske slike prosječnog Hrvata koji kupuje na Internetu, može se zaključiti kako prednjače obitelji s dvoje djece, njih 29 posto. Za njima slijede samci koji čine 25 postou ukupnom uzorku.Na Internetu u većoj mjeri kupuju oni s visokom stručnom spremom, njih 34 posto, a odmah iza slijedi kategorija srednje stručne spreme, njih 31posto.

Čini se kako kupce na Internetu najviše motivira cijena, čak 76 posto ispitanika očekuje niže cijene artikala na Internetu nego u dućanu i ističe kakoim je upravo niža cijena glavni motivacijski faktor za donošenje odluke o kupnji na Internetu.Inače, dostava je također detektirana kao jedan od ključnih faktora, pri tom, kupci na cijenu dostave najčešće gledaju u odnosu na ukupnu vrijednost u njihovoj košarici. Stav da cijena dostave treba biti u proporciji s ukupnom vrijednošću košarice, smatra 67 posto ispitanika, a njih 28 posto je istaknulo besplatnu dostavu kao presudan faktor pri donošenju odluke u kupovini.

Razloge sve veće potrošnje na Internetu, možemo potražiti u činjenici kako je život u današnje vrijeme sve užurbaniji s mnoštvom obaveza. Upravo je ušteda vremena jedan od bitnih aspekata online kupovine. Čak 74 posto ispitanika je izjavilo da kupuje na Internetu jer voli imati mogućnost da kupovinu obavlja bilo kad i bilo gdje, dok je njih 73 posto istaknulo kako im online kupovina štedi dragocjeno vrijeme. Zanimljiv je podatak kako 63 posto ispitanika osjeća pritisak trgovca prilikom kupovine u „klasičnoj“ trgovini i zato preferiraju kupovinu na Internetu.

Prednost Internetske trgovine svakako leži i u činjenici da web trgovine, ali i razna druga Internetska mjesta nude detaljne opise artikala koji se žele kupiti, kao i iskustva ostalih kupaca i recenzije. Navedeno smatra prednošću 74 posto ispitanika, koji su izjavili da se prije kupovine vole detaljno informirati o proizvodu, a 66 posto prije kupovine uspoređuje cijene i atribute proizvoda.

Ono što kupce na Internetu najviše zabrinjava vezano je uz mogućnost povrata kupljenog predmeta koji nije ispunio njihova očekivanja. Za njih 42 posto to predstavlja problem, dok njih 22 posto najviše zabrinjava mogućnost dostave krivog predmeta.

Nevjerodostojnost dobavljača je najčešći razlog odgode odluke o kupovini, što potvrđuje 42 posto ispitanika. Kupce također smeta nedovoljno informacija o proizvodu, njih 30 postoi komplicirani proces narudžbe, njih 17 posto.

Što se tiče lokacije web trgovina, 47 posto ispitanika je odgovorilo kako im nije važno kupuju li putem domaće ili strane web trgovine. 85 posto ispitanika nema omiljenu domaću web trgovinu, a najdraži strani su im: Amazon, eBay i DealeXtreme.

Ispitanici najvećim dijelom koriste PayPal prilikomplaćanja na Internetu, njih 47 posto, dok sukreditne kartice,kao platežno sredstvo na drugom mjestu, za koje se odlučilo 23 posto ispitanika. Plaćanje pouzećem izabralo bi 17 posto ispitanika.

infografika 1100x8386 px

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram