Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2014

Malim trgovinama prijeti zatvaranje zbog sve popularnijeg online shoppinga

Nijemci sve češće svoju kupovinu obavljaju preko interneta. To dovodi do promjene slike središta mnogih gradova. U njima, naime, polako nestaju manje trgovine...

"Brana je otvorena. Trgovci u internetu idućih će godina klasičnim malim trgovcima sve više uzimati kupce", predviđa Gerrit Heinemann, šef centra eWeb-Research na Visokoj školi Niederrhein. To će pogotovo pogoditi srednje velike gradove. "Mnogi manji trgovci će morati zatvoriti svoje prodavaonice", kaže Heinemann.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja koje je proveo Institut za trgovinska istraživanja (IFH), već sada je svaki treći potrošač smanjio broj svojih odlazaka u središte grada i umjesto toga radije kupuje na internetu. Više od 60 posto trgovaca žali se na sve manji broj mušterija. No to je očito tek početak. To je pogotovo bilo vidljivo krajem prošle godine. Njemački Savez trgovine na malo (HDE) je izvijestio da je kod njegovih članova prodaja stagnirala baš u prosincu, koji je za njemačke trgovce najvažniji mjesec u godini. Istodobno je Savez njemačke kataloške prodaje kod svojih članova zabilježio porast od 54,5 posto, pa se zarada popela na 8,5 milijardi eura. To Heinemanna nimalo ne čudi: "Predbožićna kupovina je stres, to nema nikakve veze s fascinacijom ili posebnim doživljajem. To ljudi više ne žele i zato kupuju preko interneta."

Za sada nema naznaka da će se to promijeniti. Stručnjaci procjenjuju da će online-kupovina i iduće godine rasti, i to deset puta više nego trgovina na malo! Očekuje se da će za nekih desetak godina svaka četvrta kupovina biti obavljena preko interneta, kaže Heinemann.

No neće sve gradske trgovine biti pogođene tim trendom. "Super položaj ostaje super. Prodavaonice na osrednjoj lokaciji će biti pod pritiskom. A u ruralnim područjima nešto se mora poduzeti", upozorava HDE. Heinemann je zato siguran: metropole poput Münchena, Hamburga, Frankfurta, Kölna ili Düsseldorfa i dalje će ostati atraktivne destinacije za šoping, a možda će čak i dobiti na važnosti. "Svi hoće na te prvoklasne lokacije", kaže ovaj stručnjak te predviđa da će i središta većine velikih gradova i dalje biti atraktivna. "No ostali će imati problema. Prije svega mali i srednji centri s 30.000 do 60.000 stanovnika doživjet će velike promjene", vjeruje Heinemann. On procjenjuje da će ondje zarada trgovine na malo do 2023. godine pasti za 30 posto.

Jedine koje ne osjećaju negativne posljedice šopinga na internetu za sada su prodavaonice živežnih namirnica. Tu je udio prodaje putem interneta znatno manji od jedan posto. No to je zatišje pred buru. Jedna studija konzaltinške tvrtke Ernst & Young i u toj branši predviđa brzi razvoj internetske prodaje: već 2020. godine svaki će deseti euro za hranu biti potrošen klikom miša, a ne na blagajni obližnje prodavaonice.

Izvor: Deutsche Welle

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram