Zatvori
Poslovni Puls
14/02/2014

Hrvatski Telekom prošle godine ostvario dobit od 1,44 milijarde kuna

Hrvatski Telekom (T-HT) ostvario je prošle godine 1,44 milijarde kuna neto dobiti, što je 15 posto manje nego godinu ranije, te predlaže da se 51,5 posto dobiti isplati kao dividenda, a ostatak iskoristi za reinvestiranje...

U 2013. godini T-HT je ostvario prihod od 7,04 milijarde kuna, što je za 6,8 posto manje u odnosu na godinu ranije. Na prihode T-HT-a snažno je utjecala gospodarska kriza kao i značajne promjene regulative zbog usklađenja s EU tijekom prošle godine, naročito u pogledu smanjenja roaming i terminacijskih naknada.

Pritom je, navodi se u izvješću, usporio pad prihoda, što se zahvaljuje većim prihodima od negovornih usluga za 2,9 posto, kao i značajnom rastu prihoda u segmentu ICT-a od 25,5 posto. Rast prihoda bilježi se i u segmentu usluga mobilnog širokopojasnog prijenosa i TV usluga.

I u 2013. godini T-HT je zadržao snažnu EBITDA maržu od 42,6 posto, što je u odnosu na godinu ranije manje za 2,1 postotni bod. EBITDA prije izvanrednih stavki iznosi 43,5 posto, što je manje u odnosu na 2012. godinu za 3,1 postotni bod.

Kapitalna ulaganja tijekom 2013. godine iznosila su 1,43 milijarde kuna i bila su 20,8 posto veća nego u 2012.

Iako je rastom ICT-a i negovornih usluga u 2013. godini usporen pad prihoda, nastavljen je pad udjela tradicionalnih usluga, a time i profitabilnosti.

Prošlu je godinu T-HT završio s više od 1,2 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, 2,3 milijuna korisnika u pokretnoj mreži, 628.414 širokopojasnih maloprodajnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 390.775 korisnika.

„Gospodarska kriza i značajne regulatorne promjene snažno su utjecali na rezultat u 2013. godini. Kako bi promijenili trend pada poslovnih rezultata i osigurali dugoročnu vrijednost za dioničare, planiramo pokrenuti značajnija ulaganja u razvoj kompanije. Intenzivirat ćemo ulaganja u razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga T-HT-a te realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja. Kako bi snažnije iskoračili u regiju, uz razmatranje potencijalnih prilika za akvizicije, razmatramo i mogućnosti za iskorak i u ponudi naših usluga i proizvoda na tržištu jugoistočne Europe“, istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave kompanije, u komentaru ostvarenih rezultata.

Neto dobit T-HT-a iznosila je lani 1,44 milijarde kuna, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2012. godinu.

T-HT predlaže da se 736,96 milijuna kuna neto dobiti isplati dioničarima kroz dividendu, što iznosi 9 kuna po dionici. Na taj se način predlaže isplata 51,5 posto ostvarene dobiti dioničarima, dok bi se 48,5 posto dobiti reinvestiralo.

Za reinvestiranje je tako predloženo 694 milijuna kuna, za što će se povećati temeljni kapital kompanije.

Tomašković je najavio je i pokretanje dodatne interne transformacije kako bi organizacija postala još fleksibilnija i naprednija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram