Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2014

BiH vraća Končarov niskopodni vlak

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine definitivno će vratiti "Končaru" niskopodni vlak kojega su kupile još 2008. godine a do danas ga nisu platile, potvrdio je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić koji je o tome u Zagrebu pregovarao s predstavnicima hrvatske tvrtke...

Bijedić je pojasnio kako je dogovoreno da ŽFBiH "Končaru" plate dio razlike u cijeni vlaka koji se odnosi na razdoblje u kojemu je bio u uporabi, no nije precizirao o kolikom se točno iznosu radi.

Kada je kupljen 2008. godine, suvremeni niskopodni vlak stajao je 5,3 milijuna eura, a prugama kroz BiH nakon toga je prometovao tek osam mjeseci. Prema riječima federalnog ministra prometa, ukupan dug kojega FBiH imaju prema "Končaru" još je veći jer je hrvatska tvrtka u prošlosti radila remont električnih lokomotiva koje vuku standardne željezničke kompozicije. Za te poslove ŽFBiH duguju "Končaru" još 6,5 milijuna eura. Na sličan način okončana je i nabava devet kompozicija nagibnih vlakova španjolske tvrtke "Talgo".

Željeznice FBiH na kredit su kupile devet kompozicija tih vlakova s 80 vagona plativši ih više od 70 milijuna eura, a očekivalo se da će oni početi prometovati još 2010. godine. To se nikada nije dogodilo jer pruge u BiH nisu osposobljene za prometovanje nagibnih vlakova a suvremeni španjolski vagoni zbog toga su godinama su depou ŽFBiH koje ih sada pokušavaju dati u najam željeznicama Turske. Slučaj istražuje i Tužiteljstvo BiH.

Željeznički promet na cijelom teritoriju BiH kojim upravljaju entitetske željezničke tvrtke u katastrofalnom je stanju: vlakovi mogu voziti prosječnom brzinom od tek šezdesetak kilometara, piše HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram