Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2014

Fiat promijenio ime i sjedište kompanije preselio u Nizozemsku

Nakon što je nedavno preuzeo potpunu kontrolu nad Chryslerom, FIAT je objavio naziv i logo novonastale grupacije. Novo ime na svjetskom automobilskom tržištu je FIAT Chrysler Automobiles (FCA), a sjedište kompanije bit će u Nizozemskoj...

Kako je priopćeno iz nove kompanije, FCA je "potpuno integrirani globalni proizvođač automobila" koji će se "moći ravnopravno nositi s najvećim svjetskim automobilskim grupacijama, kako po obujmu proizvodnje, tako i po kapitalu".

Dok je FIAT stacioniran u Italiji, a Chrysler u SAD, za sjedište nove kompanije odabrana je Nizozemska.

FIAT Chrysler Automobiles predstavio je i novi logo "FCA" koji je plave boje i sastoji se od početnih slova punog naziva kompanije. Logo je prema riječima ljudi iz kompanije osmišljen tako da "pomogne da se napravi prijelaz iz prošlosti u budućnost, dok u isto vrijeme odražava globalni nivo aktivnosti grupacije".

"Slovo F je geometrijski izvedeno iz kvadrata, a simbolizira konkretnost i čvrstinu, C prati oblik kruga i predstavlja kotače i kretanje, a simbolizira harmoniju i kontinuitet, dok je A geometrijski derivat trokuta i predstavlja energiju i evoluciju", objašnjavaju u grupaciji FIAT Chrysler Automobiles.

Prema riječima predsjednika FIAT-a, Johna Elkanna, novo ime kompanije ukazuje na "novo poglavlje u njenom poslovanju".

"Ovo je jedan od najvažnijih dana u mojoj karijeri u FIAT-u i Chrysleru. Uspjeli smo izgraditi solidnu osnovu globalnog proizvođača, na boljem nivou od naših konkurenata", rekao je izvršni direktor Sergio Marchionne.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram