Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2014

Pazite kako hodate ako šaljete SMS poruke

Slanje sms poruka u hodu mijenja stav i ravnotežu tijela. Pokazali su to rezultati australskog istraživanja objavljenog u američkom znanstvenom časopisu PLOS ONE...

Sms poruke vrlo su popularan način komunikacije no malo se zna o njihovom fiziološkom utjecaju, objašnjava glavna autorica studije i istraživačica sa Sveučilišta Queensland, Siobhan Schabrun.

Za istraživanje svaki od sudionika hodao je ravno normalnim ritmom duž 8,5 metara. Neki nisu koristili mobitel, drugi su hodali čitajući sms, dok je treća skupina tipkala poruku u hodu.

Sudionici koji su slali sms poruke hodali su sporije, skretali s putanje i micali glavom više od onih koji su čitali poruku ili nisu koristili telefon. Njihovi pokreti tijela zabilježeni su i izmjereni uz pomoć videosustava analize pokreta u tri dimenzije.

Iako su pokreti ruku i glave bili usklađeni s trupom radi stabilnosti šake koja drži telefon i omogućavanja čitanja ili slanja poruke, glava se micala puno više što je utjecalo na sustav ravnoteže, ističu istraživači, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram