Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2015

WhatsApp ubija SMS poruke, pa i u Hrvatskoj

Na tržištu elektroničkih komunikacija, u trećem tromjesečju 2015. značajan rast prihoda ostvaren je od usluge pristupa internetu. Sve više građana koristi pametne telefone za pristup internetu pa je zabilježen veliki porast prihoda u tom segmentu, ali i značajan rast podatkovnog prometa...

U pokretnoj mreži operatori su ostvarili više prihoda od telefonskih usluga nego u prethodnom tromjesečju, što je rezultat sezonskog efekta, međutim, ipak manje nego u istom razdoblju prethodne godine, a što je dijelom posljedica primjene nižih cijena roaminga. Istovremeno, zbog porasta korištenja različitih komunikacijskih servisa kao što su Viber, WhatsApp, Skype i drugi, manji je broj poslanih SMS i MMS poruka.

Očekivano, zabilježen je pad broja korisnika i prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži u odnosu na prethodno razdoblje. Pad prihoda najvećim je dijelom rezultat pada veleprodajnih prihoda, a što je prvenstveno posljedica primjene nižih veleprodajnih cijena. Operatori sve više korisnike prebacuju na VoIP tehnologiju, što je utjecalo i na značajan pad broja korisnika usluge predodabira operatora (CPS), za oko 13 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Zbog jačanja konkurencije i sve intenzivnije borbe za tržišni udio, sve veći je značaj paketa usluga, koji objedinjuju više usluga. Značajan rast zabilježila je i satelitska televizija. Gotovo svi operatori elektroničkih komunikacija koji nude IPTV usluge, nude i satelitsku televiziju u mjestima gdje mrežna propusnost nije dovoljna za pružanje IPTV usluge, što je i jedan od razloga rasta broja ove vrste priključaka, poručuju iz HAKOM-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram