Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2014

Veliki pad isporuke osobnih računala: Je li mobitel "ubio" PC?

Isporuke osobnih računala (PC) smanjile su se u prošloj godini za 10 posto budući da proizvođači ne mogu ništa napraviti kako bi preokrenuli trend sve izraženije sklonosti potrošača pametnim telefonima i tabletima, pokazali su u petak preliminarni podaci tvrtke za istraživanje IDC...

Prošle je godine tako isporučeno 314,6 milijuna osobnih računala. Samo u razdoblju od listopada do prosinca isporučena su 82,2 milijuna, 5,6 posto manje nego u istom razdoblju godinu prije. Ujedno je pad zabilježen sedmo tromjesečje zaredom.

"Tržište osobnih računala ponovo je gotovo izjednačeno s očekivanjima ali nažalost nije značajno promijenilo putanju rasta", rekao je Loren Loverde, potpredsjednik IDC-a.

Kineski Lenovo Group zadržao je prednost nad američkim Hewlett-Packardom kao najveći svjetski proizvođač po isporukama, s tržišnim udjelom od 17,1 posto u 2013., naprema HP-ovih 16,6 posto.

Dell je prošle godine bio treći po veličini proizvođač osobnih računala po isporukama, s 12 posto tržišnog udjela.

I Lenovo i južnokorejski Samsung Electronics ostvarili su snažan rast u SAD-u, dijelom zbog uspjeha jeftinih Chromebooksa koji koriste Google Chrome operativni sustav.

Posrnuli tajvanski proizvođači Asustek Computer i Acer zabilježili su u 2013. strmi pad isporuka na globalnoj razini, od 19,6 odnosno 28,5 posto, pokazuju podaci IDC-a, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram