Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2013

Američka vlada napokon prodala svoje dionice General Motorsa

Američko ministarstvo financija prodalo je svoje posljednje dionice u General Motorsu (GM), okončavši tako proces spašavanja tog automobilskog diva...

Na paket pomoći u vrijednosti od 49,5 milijardi dolara, američko ministarstvo financija je zabilježilo gubitak od preko 10 milijardi dolara, što je prema riječima ministra financija Jacoba Lewa, bilo vrijedno toga, jer je doprinijelo spašavanju američke autoindustrije, milijuna radnih mjesta i mirovina mnogih umirovljenika, prenosi France presse.

"Spašavanje GM-a iz 2008. godine, koje je izazvalo velike kontroverze u to vrijeme, pomoglo je stabiliziranju autoindustrije, i spriječilo još jednu Veliku depresiju", izjavio je Lew, i istaknuo da je predsjednik Barack Obama tada shvatio da bi nedjelovanje donijelo gubitak više od milijun radnih mesta, izgubljene ušteđevine, i značajno smanjenu ekonomsku proizvodnju.

"Pet godina od početka oporavka s ruba bankrota, svaki od tri velika američka proizvođača automobila je u ovom trenutku dovoljno jak da stoji na vlastitim nogama. Oni su profitabilni po prvi put u posljednjih 10 godina, a ta industrija je otvorila više od 372.000 novih radnih mjesta, što je najbrži rast od 1990-ih", naveo je američki predsjednik Obama u odvojenom priopćenju.

"GM je sada vratio svaki dolar poreznog obveznika, plus milijarde koje je investirala prethodna administracija", dodao je Obama.

Krajem 2008. godine, administracija tadašnjeg predsjednika Georgea Busha počela je sa spašavanjem američke utomobilske industrije, što je kasnije nastavila Obamina administracija.

Američka vlada je preuzela financijsku kontrolu nad GM-om i Chryslerom, dok je Ford odlučio sam riješiti svoje probleme, iako je prema procjenama analitičara profitirao od spašavanja dva konkurenta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram