Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2013

Hini iduće godine predviđeno 25 posto manje novca iz proračuna

POVEZANE OBJAVE:

Saborski Odbor za medije zatražio je očitovanje ministarstava kulture i financija zašto je u prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu planirano za četvrtinu manje novca za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (Hinu), koja se u proračunskim projekcijama za 2015. i 2016. uopće ne spominje...

Odbor je time reagirao na upozorenje vanjskog člana odbora Andreja Matijaševića, koji je kazao da je za Hinu u 2014. predviđeno pet milijuna kuna manje, što je četvrtina ukupnih sredstava kojima država Hini plaća skupnu pretplatu.

"Razdjel Ministarstva kulture pritom je tek za tri posto manji nego lani. Iz toga se da zaključiti da Hina kreće putem Vjesnika i da se gasi, a posebno je zabrinjavajuće da se to događa na kraju procesa restrukturiranja, koje je od Hine zatražio Sabor kako bi u sljedećoj godini bila na pozitivnoj nuli i više ne bi proizvodila gubitke", rekao je Matijašević.

Napomenuo je da Hina, smanji li joj se za toliko novac iz državne blagajne, već u veljači neće moći isplatiti plaće ni provoditi svoje zakonske zadaće.

Šime Lučin (SDP) na to je predložio da se zatraži očitovanje nadležnih ministarstava, čemu su se pridružili Boris Blažeković (HNS) i Sunčana Glavak (HDZ).

Pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić uzvratila je da takva odluka nije donesena bez razloga. Riječ je samo o jednom postupnom periodu preusmjeravanja Hine na druge izvore financiranja, kao što je RTV pristojba, fondovi EU itd., rekla je Perišić, na što je Matijašević uzvratio da je financiranje Hine uređeno posebnim zakonom i da ga može mijenjati jedino Sabor, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram