Zatvori
Poslovni Puls
07/11/2013

Kanada blokira kineski Lenovo u pokušaju preuzimanja BlackBerryja

BlackBerry je mogao postati kompanija koja se nalazi u vlasništvu kineskog Lenova, da se nije umiješala kanadska vlada koja je stopirala prodaju...

Izvještaj u listovima The Globe i Mail citira izvore uključene u situaciju koji navode da je kanadska vlada strahovala da bi ovo preuzimanje moglo kompromitirati nacionalnu sigurnost s obzirom na to koliko je BlackBerry povezan s komunikacijskom infrastrukturom u ovoj zemlji.

Iako je Lenovo bio izuzetno zainteresiran da se ovo preuzimanje zaključi, primjedbe vlasti u Kanadi bile su toliko ozbiljne da BlackBerry nije čak podnio ni formalni prijedlog na razmatranje.

Ovome je doprinijela i činjenica da se kompanija nalazi u velikim problemima koji bi se preuzimanjem mogli samo pogoršati.

Među potencijalnim kupcima nalazio se i Mark Zuckerberg koji je, kako saznaje Wall Street Journal, s direktorima Facebooka u Kaliforniji ugostio predstavnike posrnulog kanadskog giganta kako bi razgovarali o mogućem preuzimanju.

S druge strane, The Verge podsjeća da se Kanađani nadaju da će do kraja studenog znati kakva je dalja sudbina kompanije, kao i da se pričalo da su zainteresirani i Samsung, Google, pa čak i Apple.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram