Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2013

Mađarska nacionalnizira energetske i komunalne tvrtke

Mađarsko plinsko poslovanje njemačkog energetskog diva E.ON-a ponovo će 30. rujna prijeći u državne ruke, izjavila je za javni radio Kossuth ministrica razvitka Zsuzsanna Nemeth. Nakon što se trgovinski i skladišni odjeli vrate u ruke države, vlada će moći pregovarati o cijenama i utjecati na uvoz prirodnog plina, kazala je. Dodala je da bi i državna energetska tvrtka MVM trebala poslovati na neprofitnoj osnovi...

Prije tjedan dana premijer Viktor Orban objavio je da vlada pregovara o nacionalizaciji šest ili sedam komunalnih poduzeća u sklopu nastojanja da snizi cijene energije i podupre posustalo gospodarstvo. Glavni igrači u mađarskom sektoru komunalnih usluga prema Reutersu uključuju njemačke E.ON i RWE, francuske EDF i GDF Suez i talijanski Eni. Nijedna od tih kompanija nije prošlog tjedna željela komentirati Orbanovu informaciju o otkupu.

Mađarski je premijer također kazao da bi odgovarajući prijedlog zakona mogao biti upućen u parlament u proljeće, iako nije jasno može li biti i prihvaćen prije izbora koji bi trebali biti održani u travnju ili svibnju. Mađari prema Orbanovim riječima plaćaju previsoke cijene energije u usporedbi s primanjima. On podsjeća da su u SAD-u cijene energije otprilike za trećinu niže nego u Europi.

Vlada je u siječnju smanjila cijene komunalnih usluga za kućanstva za 10 posto a u međuvremenu je najavila i dodatno smanjenje cijene grijanja u studenom, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram