Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2013

Ruski Rosneft očekuje dobit u visini hrvatskog godišnjeg proračuna

Najveća ruska naftna kompanija, državni Rosneft procjenjuje da će joj se neto dobit u ovoj godini povećati na gotovo 14 milijardi dolara zahvaljujući kupovini i konsolidaciji TNK-BP-a, poduzeća koje su svojedobno osnovali u surardnji s britanskim BP-om...

"Prema sadašnjim će pokazateljima neto dobit iznositi 439 milijardi rubalja (13,8 milijardi dolara)", rekao je jučer izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu a prenijele ruske novinske agencije.

Bude li ta procjena potvrđena, neto dobit će se dodatno poboljšati u odnosu na rekordne prošlogodišnje 342 milijarde rubalja (10,7 milijardi dolara).

Sečin predviđa da će u tekućoj godini Rosneft proizvesti 207 milijuna tona nafte i 42 milijarde kubičnih metara plina.

Rosneftova glasnogovornica potvrdila je da je Sečin predstavio objedinjeni poslovni plan za cijelu 2013., koji obuhvaća i nedavne akvizicije, uključujući i TNK-BP, poduzeće osnovano u suradnji s BP-om.

Zahvaljujući tom zajedničkom ulaganju Rosneft je postao najveća naftna kompanija u svijetu po proizvodnji nafte, pretekavši ExxonMobil. Ove je godine TNK-BP u cijelosti integriran u Rosneft i prvi puta potpuno konsolidiran u poslovnom izvješću za drugo tromjesečje.

Rosneft je postao najveća ruska naftna kompanija nakon što je u osporenim aukcijama preuzeo imovinu ugašenog Jukosa čiji je vlasnik bio danas zatvoreni oligarh Mihail Hodorkovski, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram