Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2013

Derutni dubrovački hotel Belvedere prodaje se za 24 milijuna eura

Dubrovački hotel Belvedere d.d. u stečaju prodavat će se putem javnobilježničke dražbe u Zagrebu 5. studenog ove godine s početnom cijenom od 24,3 milijuna eura, što je vrijednost te nekretnine prema procjeni sudskog vještaka...

Poziv za javnu dražbu objavila je u današnjem tisku javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak, u čijem će se uredu u Zagrebu dražba i održati, a na zahtjev Ine kao fiducijarnog vjerovnika, prethodnog vlasnika i na temelju odredbi Ovršnog zakona (koje su bile na snazi u vrijeme sklapaja sporazuma o osiguranju).

Početna cijena na javnoj dražbi određena je temeljem procjene sudskog vještaka i iznosi 24,3 milijuna eura, a prema pozivu na prvoj se dražbi nekretnine koje su predmet prodaje ne mogu prodati ispod dvije trećine oglašene početne cijene.

U pozivu za javnu dražbu naglašava se i da je Gradsko vijeće Dubrovnika 6. travnja ove godine donijelo odluku o detaljnom planu uređenja Belvederea pa se potencijalni kupci pozivaju da prije dražbe pogledaju taj plan.

Također, uz opis nekretnine, upisane zabilježbe i plombe navode se i zakonska ograničenja te se napominje da će se kao bitan sastojak kupoprodajnog ugovora ugovoriti da sav rizik u postupku utvrđivanja granice pomorskog dobra preuzima kupac.

Za nekretnine tog dubrovačkog hotela javna je dražba bila oglašena i početkom ove godine i tada je početna cijena bila 126,9 milijuna kuna, ali je ta dražba odgođena na traženje Državnog odvjetništva, a zbog toga što su tada predmet prodaje bile i nekretnine koje su stvarno pomorsko dobro.

Upoznati s tim slučajem rast početne cijene za dražbu najavljenu početkom studenog u odnosu na cijenu iz ožujka (s oko 16,8 na 24,3 milijuna eura) tumače usvojenim detaljnjim planom uređenja Belvederea po kojemu je povećana građevinska površina.

Od 2001. najveći vlasnički udjel u hotelu Belvedere od 53,75 posto imala je panamska tvrtka Cleostone, iza koje stoji hrvatsko-britanski poduzetnik Zvonko Stojević, a Inin je udjel 31,8 posto.

Koncem 2010. godine Ina je pokrenula ovršni postupak kako bi naplatila svoja potraživanja, a ovrha traje usporedo sa stečajem kojeg su pokrenuli radnici.

Belvedere je nekad bio prestižni dubrovački hotel, smješten je na elitnom dubrovačkom dijelu Ploče, a sada je derutan i među rijetkim neobnovljenim hotelima u Dubrovniku.

Još u najavama dražbe koja se trebala održati u ožujku špekuliralo se kako ima zainteresiranih za kupnju Belvedere, pri čemu su se spominjali i neki renomirani hotelski lanci, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram