Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2013

Krah ulaganja u solarne i vjetroelektrane u Hrvatskoj?

Vlada bi uskoro trebala donijeti Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije, kojim se određuje daljnji razvoj i politika do 2020. godine. Bude li prihvaćen u obliku u kojem je predložen, alarmiraju iz sektora obnovljivih izvora energije, investicije u gradnju solarnih i vjetroelektrana u Hrvatskoj potpuno će zamrijeti...

Godine 2008. u Varaždinu je osnovana tvrtka Solvis u kojoj se proizvode fotonaponski moduli. Unatoč ne baš povoljnim poslovnim prilikama, tvrtka je opstala i trenutačno je jedini takav proizvođač u Hrvatskoj. I ne samo to, ove su godine zaposlili 60 novih radnika i sad ih imaju 115, a u idućih nekoliko tjedana planiraju ih zaposliti još 30-ak. A prije gotovo godinu dana su se i proširili preuzevši dio kapaciteta posrnulog Solarisa iz Novigrada, javlja HRT.

Svih ovih godina svoje fotonaponske module Solvis izvozi u Njemačku, Italiju, Sloveniju, Austriju i Veliku Britaniju. Na dan, u svom pogonu u tri smjene proizvedu 700 modula.

Potpora u ovom sektoru postoji, no nije konkretna, ističe Stjepan Talan, direktor i vlasnik Solvisa. Nema jasne strategije na temelju koje bi proizvođači mogli znati koliko se mogu osloniti na domaće, a koliko na inozemno tržište. Još je važnije da se prepozna proizvodnja i podrška toj proizvodnji  i domaćem proizvodu. A to su učinile gotovo sve europske zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države. U njima se i na poseban način potiče instalacija domaćih proizvoda u sustave.

Hrvatska daleko zaostaje. Primjerice, u Njemačkoj je instalacija sustava po stanovniku 400 puta veća nego u nas, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram