Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2013

Loše vijesti za dioničare HT-a: U prvih šest mjeseci neto dobit pala za 30 posto!

HT je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode od 3,43 milijarde kuna, što je 5,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala za 29,4 posto, na 570 milijuna kuna, izvijestila je danas ta tvrtka...

Istodobno, EBITDA se smanjila za 17,8 posto, na 1,36 milijardi kuna, uz maržu od 39,7 posto. Usporedbe radi, u prvoj polovini prošle godine marža je bila 45,4 posto. Novčani tok iz redovnog poslovanja smanjio se za 7,9 posto, na 1,073 milijarde kuna.

Kapitalna ulaganja tvrtke uvećana su u prvom polugodištu 64,9 posto, na 612 milijuna kuna, ponajviše zahvaljujući kapitalizaciji troškova pružatelja sadržaja, većim ulaganjima u IT, preuređenju poslovnih zgrada, kao i provođenju strateških projekata, koji su bili odgođeni u prvoj polovini 2012, navodi se u izvješću.

"Naši poslovni rezultati u prvom polugodištu pokazali su određenu otpornost te smo zadržali vodeći položaj na tržištu usprkos stalnom pritisku izazovnog operativnog okruženja. Proširujemo portfelj usluga i ulažemo u svoju budućnost. Usredotočeni smo na daljnje unapređenje naše mreže i na niz projekata e-transformacije koje provodimo u poslovanju. Grupa prati razvoj poslovanja tijekom važnog trećeg tromjesečja te ostaje pri svojim objavljenim financijskim izgledima za cjelokupnu 2013. godinu“, istaknuo je u izvješću predjsednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Tržište nepokretne telefonije u Hrvatskoj ostalo je izuzetno konkurentno s devet aktivnih operatora, stoji u izvješću HT-a, a navodi se i da je konsolidacija tržišta u 2012. dovela do daljnjeg povećanja konkurentskog pritiska, što je posljedica ponude integriranih telekomunikacijskih usluga.

Bez obzira na konkurentski pritisak, T-HT je zadržao vodeći položaj na tržištu nepokretnih komunikacija, stoji u izvješću HT-a.

Grupa je, nastavlja se, zadržala i vodeći položaj na zasićenom tržištu pokretnih komunikacija koje od 2005. opslužuju tri operatora nizom ponuđenih brendova. Procjenjuje se da je penetracija pokretnih komunikacija dosegnula 118 posto te da je udio tvrtke u ukupnom broju korisnika pokretnih komunikacija na kraju lipnja 2013. iznosio 47 posto, stoji u izvješću HT-a.

Usprkos većoj uporabi usluga pokretnih komunikacija, prihodi od njih i dalje su imali padajući trend zbog manjih cijena završavanja poziva u pokretnoj mreži i intenzivnog pritiska da se smanje cijene, uz daljnji pad cijena i povećanje tarifnih paketa, navodi se u izvješću

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram