Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2013

Mogu li brodari Grčku izvući iz ekonomskog bezdana?

Grčka trgovačka mornarica mogla bi povećati udio u domaćem BDP-u sa sadašnjih šest na 10 posto i pomoći grčkom gospodarstvu da izađe iz krize, pokazalo je jedno istraživanje...

Povećanje broja pomoraca i povratak kompanija čije je sjedište trenutno u inozemstvu "pogodovali bi gospodarstvu zemlje", zaključili su autori istraživanja koje je provela Zaklada za ekonomska i industrijska istraživanja, a jučer je predstavljeno javnosti.

Privlačenjem pomorskih aktivnosti u Grčku brodarski sektor mogao bi generirati dodanu vrijednost od 26 milijardi eura i otvoriti više od 550 tisuća novih radnih mjesta, pokazalo je istraživanje.

"Sektor bi mogao dosegnuti udio od 10 posto u grčkom BDP-u", naglasio je voditelj istraživanja, ekonomist Angelos Tsakanikas prilikom predstavljanja rezultata novinarima.

Trenutno njegov udio iznosi šest posto grčkog BDP-a.

Na grčkim teretnim brodovima i tankerima trenutno je zaposleno 17.018 pomoraca, a samo oko 44 posto njih su Grci, pokazuju podaci grčkog državnog ureda za statistiku Elstata.

Grčka prolazi kroz tešku ekonomsku krizu od 2010. a stopa nezaposlenosti premašila je 27 posto. Stoga očajnički traga za mogućnostima oporavka.

Zaklada u netom objavljenom istraživanju naglašava da porezni sustav mora osigurati povoljniji tretman pomorcima.

Ističu također da je politička stabilnost ključan faktor za privlačenje brodovlasnika na grčko tržište a nužna je i strategija za jačanje konkurentnosti trgovačke mornarice.

Stvaranje pomorskog centra na području Atike, u blizni Atene, moglo bi privući i inozemne kompanije, napominju.

Grčki brodovlasnici spadaju među najveće u svijetu i kontroliraju oko 15 posto svjetske trgovačke flote. Na trgovačku mornaricu otpada gotovo polovina bilance tekućeg računa plaćanja grčke države, odnosno najveći udio u razdoblju od 2009. do 2011. Na drugom je mjestu turizam.

Brodovlasnicima pak u Grčkoj često zamjeraju povlašten porezni status. Nedavno im je ipak uveden porez na brodove koji plove pod zastavama drugih zemalja.

"Brodovlasnici su nedavno odlučili na ime poreza plaćati ukupno 140 milijuna eura godišnje", kazao je ministar financija Iannis Sturnaras prilikom predstavljanja istraživanja, dodajući kako se nada da će taj iznos u budućnosti porasti, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram