Zatvori
Poslovni Puls
05/04/2013

Europska unija pokreće sveopći napad na Google!?

Šest najvećih nacionalnih tijela za zaštitu podataka u Europskoj uniji pokrenulo je postupak protiv Googlea ne bi li ga prisilili da poštuje europske zakone o zaštiti podataka...

Odluku Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Italije i Nizozemske da zajednički djeluju objavila je francuska agencija za zaštitu podataka CNIL.

Šest agencija pokrenulo je postupke 2. travnja prema svojim nacionalnim zakonima koji se temelje na europskim pravilima o zaštiti podataka, prenosi France Presse.

Google može biti kažnjen s milijun eura ako ne promijeni svoju politiku.

U listopadu prošle godine europske agencije za zaštitu podataka upozorile su Google da njegova nova politika o zaštiti podataka nije u skladu s europskim zakonima i dale mu četiri mjeseca da je promijeni. Rok je istekao u veljači, a Google, kako ističe CNIL, nije promijenio politiku, iako je priopćio da surađuje s tim tijelima.

Google je uveo novu politiku privatnosti u ožujku prošle godine, koja mu omogućuje praćenje korisnika u nizu usluga kako bi razvio ciljano oglašavanje, unatoč oštrim kritikama američkih i europskih organizacija za zaštitu potrošača i tvrdi da je time pojednostavio i objedinio politike u svojim različitim uslugama kao što su Gmail, YouTube, Android sustav za mobilne uređaje, društvene mreže i pretraživanje interneta.

No kritičari upozoravaju da je ta politika, koja ne predviđa mogućnost izuzeća osim suzdržavanja od registracije za njegove usluge, Googleu omogućila nezapamćeno praćenje korisnika. Google smatra da poštuje europske zakone, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram