Zatvori
Poslovni Puls
29/03/2013

U veljači 15,2 posto više turista nego prošle godine

U Hrvatskoj je u veljači bilo 15,2 posto više turista i 9,5 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu su poraste ostvarili i domaći i strani turisti, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)...

Time je znatno "popravljena" turistička slika slabog ovogodišnjeg siječnja kada je u Hrvatskoj bilo 10 posto manje turista i 10,6 posto manje noćenja nego u lanjskom siječnju.

Veliki porasti u veljači pridonijeli su i da rezultati prva dva mjeseca budu u dolascima turista bolji za 2,5 posto nego u isto vrijeme prošle godine, dok je noćenja bilo 1 posto manje.

Prvi podaci DZS-a za veljaču pokazuju da je domaćih turista bilo gotovo 17 posto više nego u lanjskoj veljači, a njihovih noćenja 5,4 posto više.

Stranih je turista došlo 14 posto više ostvarivši 13,5 posto više noćenja.

Zanimljivost je pritom da su najviše od ukupnih stranih noćenja ili 15,6 posto ostvarili Slovenci, koje s udjelom od 10,8 posto slijede Talijani te s 10,3 posto Austrijanci.

Noćenja turista iz BiH bilo je 9,2 posto, dok su tradicionalno najbrojniji hrvatski gosti Nijemci u ovoj veljači bili tek na petom mjestu s udjelom u stranim noćenjima od 8,1 posto.

Dobri turistički rezultati u veljači mogu se dijelom pripisati velikom broju manifestacija u tom mjesecu, među kojima je Festa Sv. Vlaha u Dubrovniku, kao i brojni karnevali diljem Hrvatske, ali i kongresnim i drugim poslovnim skupovima.

I po prvim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prva dva mjeseca ove godine prošla su s plusom u turističkim dolascima i noćenjima od po oko 4 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram