Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2013

Valamar, Rixos i ulagači iz SAD-a i Katara zainteresirani za hotele kraj Dubrovnika

Bivše vojno odmaralište Kupari prodaje se, natječaj je već pripremljen, a interes, zasad neslužbeno, iskazuje pet investitora...

Za Kupare su navodno zainteresirane poznate hotelske kuće - turski “Rixos” i “Valamar”, kao i državna tvrtka iz Azerbajdžana, te ulagači iz Katara i SAD-a, a riječ je o investiciji vrijednoj 250 milijuna eura. Ovakvu priču Dubrovčani dočekuju s dosta sumnje jer je nekadašnje atraktivno vojno odmaralište u Župi dubrovačkoj više od dvadeset godina tek ruševina.

"Nemam informaciju da je natječaj pripremljen. Iz medija sam čuo da su neke hotelske kuće, poput “Rixosa” i “Valamara”, zainteresirane za kupnju. Međutim, nitko se nikad u vezi s tim nije obratio našoj Općini, niti o tome bilo što znamo", kazao je načelnik općine Župa dubrovačka Silvijo Nardelli.

Nardelli ne zna ništa ni o informaciji da bi odabrani investitor za Kupare, ako se ta investicija proglasi strateškom, mogao s gradnjom početi do kraja ove godine i da mu neće trebati izrada urbanističkog plana uređenja, nego lokacijska i građevinska dozvola.

"Prema našem planu, predviđena je izrada UPU-a za Kupare. Doista ne znam odakle ta informacija i kako bi se to moglo riješiti", kazao je Nardelli. Ni u Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) nismo dobili ništa podrobnije informacije o spomenutom natječaju za Kupare. Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako je svojedobno postojala ideja da svih preostalih 11 hotelskih kuća u Hrvatskoj u prodaju idu u paketu.

Međutim, od toga se odustalo. U AUDIO-u su, kako se doznaje, u iščekivanju Strategije upravljanja državnom imovinom u kojoj bi trebalo stajati što će se prodavati i na koji način. Ta strategija je trenutno u izradi i ovih dana bi se navodno trebala naći pred Vladom. Uz Kupare, na dubrovačkom području neprivatizirani su ostali “Hoteli Maestral”, HTP “Orebić”, HTP “Korčula” i “Hoteli Plat”.

Agencija je u ožujku prošle godine za “Hotele Maestral” objavila javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda. Pisma namjere zainteresirani investitori su poslali AUDIO-u, no sve je stopirano. Među onima koji su poslali pisma namjere za “Maestral” našao se i vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić, kao i Grupacija Lukšić.

Tvrtku čini pet hotela u kategoriji od dvije do četiri zvjezdice, svi su smješteni u dubrovačkoj uvali Lapad, posluju sezonski od travnja do kraja listopada, a krajem prošle godine tvrtka je imala oko 170 zaposlenih. Hoće li se doista do kraja godine krenuti u ovu investiciju i tko će biti investitor u Kupare? Tu vijest željno iščekuje cijela Župa dubrovačka, koja je zbog rata ostala bez najmanje dvije tisuće kreveta.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram