Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2013

Evo kako Irci zarađuju milijarde eura na proslavi blagdana svetog Patricka

Zelena boja vlada ovog vikenda od Dublina do New Yorka povodom blagdana svetog Patricka, a irski čelnici računaju na to da će njihov svetac zaštitnik imati blagotvorne učinke na posrnulo irsko gospodarstvo...

"To je vjerojatno jedan od najpoznatijih dana u svijetu, trenutak kad irski narod ističe svoje naslijeđe", kaže direktor Irske turističke zajednice Niall Gibbons. "Ako ste predsjednik tvrtke i gledate svjetske metropole i čelnike kako organiziraju događaje slaveći vaše proizvode, to je neprocjenjivo", rekao je on.

Kao i prošle godine u povodu svetog Patrika, irski premijer Enda Kenny i 19 članova vlade otputovalo je u inozemstvo prodavati "irski brend" na nizu susreta namijenjenih promicanju trgovinske razmjene, ulaganja i turizma. U okviru proslave blagdana, sedamdesetak spomenika ili svjetski poznatih zgrada poput egipatskih piramida, kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru ili pak nogometnog stadiona poput Allianz Arene u Muenchenu, osvijetljeno je ovog tjedna zelenom bojom - simbolom Irske. U Dublinu se više od pola milijuna osoba očekuje se u nedjelju na tradicionalnoj paradi tijekom koje Guinness teče potocima.

Irska trgovačka komora nada se da će ovaj vikend ostvariti približno 50 milijuna eura prihoda. Premijer Enda Kenny u subotu je bio u New Yorku uoči tradicionalne velike parade svetog Patricka. Naglasio je napredak koji je ostvarila irska ekonomija i potaknuo približno 40 milijuna Amerikanaca koji imaju irsko podrijetlo da dođu posjetiti otok. "Možemo vam zajamčiti topli doček", izjavio je on u Irskoj trgovačkoj komori u SAD-u.

Taj poziv dio je vladine inicijative nazvanu "The Gathering" (okupljanje) namijenjene ohrabrivanju pripadnika irske dijaspore da se vrate na tlo svojih predaka, kao što je to nedavno učinio Barack Obama. Turizam je bitan za irsko gospodarstvo: više od 7,3 milijuna osoba posjetilo je otok 2012. što je stvorilo 3,5 milijardi eura prihoda. Prema turističkoj zajednici, taj sektor osigurava 200.000 radnih mjesta u zemlji gdje stopa nezaposlenosti iznosi 14,2 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram