Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2013

Dubrovački golf tereni idu u realizaciju čak i ako ih "sruše" na referendumu!?

Protivnici gradnje golferskog "raja" na Srđu, brdu iznad Dubrovnika, okupljeni oko udruge "Srđ je naš", dobili su prvi krug. Uspjeli su skupiti i više od 8000 potpisa, koliko je bilo dovoljno da se organizira referendum na kojemu će se građani Dubrovnika izjasniti jesu li za ili protiv projekta gradnje golferskih igrališta, 240 vila, 400 apartmana i dvaju hotela, u koji je izraelski biznismen Aaron Frenkel spreman uložiti čak 1,1 milijardu eura...

Iz Frenkelove tvrtke Razvoj golf, koja razvija projekt na Srđu, poručuju da nemaju ništa protiv referenduma, ali upozoravaju da se održavanjem takve vrste referenduma na kojemu bi se građani trebali opredijeliti podržavaju ili ne projekt tek sada, sedam godina nakon što je u projekt ušao Aaron Frenkel, šalje jako loša poruka svim budućim investitorima zbog očite pravne nesigurnosti koja trenutačno vlada u državi.

Iako o mogućoj tužbi i eventualnoj odšteti, ako na kraju projekt bude zaustavljen, u tvrtki Razvoj golf još, kako kažu, uopće ne razmišljaju, Hrvatsku bi takav scenarij mogao skupo koštati. Upućeni kažu da Aaron Frenkel u "rukavu" ima jaku kartu jer je Hrvatska s Izraelom još 2000. potpisala Ugovor o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja. Ugovor je stupio na snagu 2003., a potom je bivša premijerka Jadranka Kosor u Jeruzalemu u ožujku 2011. godine potpisala Dodatni protokol o izmjenama i dopunama spomenutog ugovora koji će, kad stupi na snagu, još jače štititi interese naših investitora u Izraelu, ali i izraelskih investitora u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da bi Hrvatska, u slučaju da izgubi taj spor, investitoru morala isplatiti odštetu od oko 350 milijuna eura, u što je uračunana i direktna šteta od 100 milijuna eura, koliko je dosad uloženo u razvoj projekta, piše Večernji list.

No, velike su šanse da do toga ipak neće doći jer, neovisno o rezultatima referenduma, Vlada će, nakon što na snagu stupi Zakon o strateškim investicijama, imati pravo "preskočiti" rezultate referenduma i direktno na sebe preuzeti izdavanje svih potrebnih dokumenata za projekt "Golf park Dubrovnik". Večernjakov sugovornik iz Vlade potvrdio je da bi Zakon o strateškim investicijama bio iznad rezultata tog lokalnog referenduma jer se na njemu može odlučivati samo o pitanjima koja su u domeni Grada Dubrovnika.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram