Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2013

Todorić voli sunce: Agrokor gradi čak šest novih solarnih elektrana!

Tvrtka Ivice Todorića Agrokor Energija, čija je glavna djelatnost trgovina strujom, planira izgraditi šest novih solarnih elektrana. Za njih pet - lokacije su Konzum u Metkoviću, farme Topolik i Mitrovac u Belju te sirana i vinarija Agrolaguna u Poreču – Todorić je pred potpisivanjem ugovora s HROTE-om za otkup struje, dok je šesta, Agrofructus u Opuzenu, na čekanju...

Na upit T-Portala iz Agrokora su pojasnili kako je pet elektrana ušlo u predviđenu HROTE-ovu kvotu od 15,01 MW za integrirane sustave (postavljaju se na krovišta) za 2013. godinu. Ukupan trošak investicije iznosit će više od 15 milijuna kuna.

Iz Agrokora nisu odgovorili kolika će biti ukupna snaga elektrana ali na osnovu vrijednosti investicije dalo bi se zaključiti kako je riječ od jedan do 1,5 MW instalirane snage.

Snažan iskorak u biznis s strujom iz obnovljivih izvora direktor Agrokor Energije Herman Seidl najavio je lani na konferenciji Energetska Arena. Tad je otkrio kako u Todorićevom koncernu planiraju do 2017. godine uložiti čak 100 do 115 milijuna eura u obnovljive izvore energije.

Prvi korak napravili su 2011. kad je na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot proradila solarna elektrana snage 9,8 kW. U prvoj fazi proizvedena struja koristila se za potrebe trgovine da bi se krajem prošle godine elektrana priključila na distribucijsku mrežu te se struja prodaje HEP-u.

U kolovozu prošle godine Agrokor je na farmi Gradec, u blizini Vrbovca, otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje vrijedno 55 milijuna kuna. Kapacitet tog pogona je 1 MW električne energije koja se po poticajnim cijenama isporučuje HEP-u.

Odluka Todorićevog koncerna da se sad ozbiljnije posveti "solaru" sigurno je motivirana visokim cijenama otkupa. Solarni sustavi u Dalmaciji do 10 kW isplate se već nakon četiri do šest godina, dok se na kopnu uloženo vrati u razdoblju od šest do sedam - osam godina. Za elektrane veće snage to razdoblje je za otprilike godinu i pol duže.

Ugovori s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) o HEP-ovom otkupu struje po povlaštenim cijenama potpisuju se na 14 godina, piše T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram