Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2013

Na jesen započinje izgradnja 220 milijuna eura vrijednog vjetroparka kraj Dubrovnika

Izgradnja 220 milijuna eura vrijednog vjetroparka Konavoska brda, trenutačno najkrupnije strane investicije u Hrvatskoj, mogla bi započeti u jesen ove godine, rečeno je u srijedu na sastanku konavoskog načelnika Luke Korde s predstavnicima američkih investitora Cannon Power Group i čelnicima mjesnih odbora naselja Konavoskih brda koji imaju zadatak sa sumještanima, vlasnicima i posjednicima zemljišta na trasi buduće vjetroelektrane dogovoriti najam terena za pristupne putove....

"Općina Konavle već petnaestak godina s investitorima dogovara ovaj iznimno važan energetski projekt. I ne dajemo pri tom samo deklarativnu podršku, nego želimo dovesti do kraja investiciju koja je prošla studije utjecaja za okoliš i ishodila lokacijsku dozvolu. Sada još preostaje građevinska dozvola, a sama izgradnja potrajala bi između 6 i 8 mjeseci", kazao je načelnik Konavala Luka Korda o vjetroparku koji uključuje izgradnju 44 stupa visine 80 metara i pojedinačne snage od blizu 3 MW, što bi za početak dostajalo za elektroopskrbu cijelog Dubrovnika.

Voditelj projekta, poslovni suradnik američkog energetskog diva Cannon Power Group Teodorinko Renci Pecotić, izrazio je zadovoljstvo što je projekt čiju je pripremu počeo još prije 20 godina, konačno došao u završnu fazu:

"Vjetropark snage 120 MW koji ima sve potrebne suglasnosti HEP-a, bit će priključen na 220-kilovoltni dalekovod, te trafostanicu Plat. Kad bude stavljen u pogon, što bi se moglo dogoditi već na proljeće 2014. godine, dubrovačko područje neće ovisiti samo o napajanju iz Trebinja, već će imati i viška struje za izvoz, recimo u BiH", kazao je Pecotić, prenosi Slobodna Dalmacija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram