Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2012

BRAVO: Hrvatski električni superautomobil pronašao put do prvog kupca!

Prvi primjerak najbržeg električnog automobila na svijetu Concept One bit će za dva tjedna isporučen kupcu u Španjolskoj, nakon čega počinje njegova proizvodnja, najavio je u HTV-ovu Dnevniku 3 Mate Rimac, hrvatski inovator koji je osmislio taj automobil...

Nije želio otkriti ime naručitelja, objasnivši da zbog velikog iznosa kupac odlučuje hoće li to objaviti.

Ispričao je da kompletan automobil nastaje u njihovoj tvornici u Svetoj Nedelji. "Svaki se automobil radi po narudžbi", kazao je Rimac, dodavši da ih planiraju proizvoditi od 15 do 20 na godinu. Automobilski biznis, dodao je, samo je jedan segment njihova posla jer se bave i razvijanjem tehnologije pogonskih sustava za druge proizvođače, poput motora i baterija.

"Automobilski biznis dosta je težak, potrebne su velike investicije i zato smo se odlučili na skuplje modele i manje serije jer su potrebna manja ulaganja", kazao je taj mladi inovator. Cilj im je, dodao je, svake dvije do tri godine povećavati proizvodnju novim modelima nižih cijena.

Concept One, osmišljen prije tri godine, privukao je lani u rujnu veliku pozornost na sajmu automobila u Frankfurtu, a Bloomberg ga je uvrstio među najbolje što je obilježilo 2012.

Pokreće ga motor od tisuću konjskih snaga, dostiže brzinu od čak 305 kilometara na sat, pri čemu brzinu od 100 kilometara na sat postiže u samo 2,8 sekundi. S jednim punjenjem baterije može prijeći 600 kilometara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram