Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2012

Konačni kraj: Zloglasna ACTA sada je samo loša uspomena!

Međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja ACTA u Europi je definitivno odbačen nakon što je Europska komisija odustala od zahtjeva Europskom sudu pravde da potvrdi njegovu legalnost, prenose u četvrtak europski mediji...

Europski parlament ACTA-u je odbacio u srpnju. Za to je imao mnogo razloga, a ponajprije masovne prosvjede širom Europe protiv tog sporazuma koji bi po nekima mogao ograničiti slobodu interneta.

Komisija se sudu obratila prije odluke Europskog parlamenta kako bi razjasnila situaciju.

Nakon odbacivanja sporazuma u Parlamentu, povjerenik za trgovinu Karel de Gucht kazao je da bi ECJ ipak trebao dati svoju ocjenu, istaknuvši da će ponovno razmotriti ACTA-u ako mu sud da zeleno svjetlo.

To se sada neće dogoditi jer je Komisija odustala od svojeg zahtjeva.

"Pozdravljam današnju vijest iz Europske komisije", istaknuo je u priopćenju objavljenom u srijedu zastupnik socijalista u EP-u David Martin.

"EU ne može biti stranka sporazuma bez ratifikacije Europskog parlamenta. Europski zastupnici premoćnom su većinom odbacili ACTA-u u srpnju i zadovoljan sam što je Komisija shvatila da je to kraj puta za ACTA-u u Europskoj uniji zahvaljujući Parlamentu."

ACTA-u je do sada ratificirao samo Japan, a mogli bi SAD i Australija. Da bi sporazum stupio na snagu, ratificirati ga mora najmanje šest zemalja, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram