Zatvori
Poslovni Puls
03/07/2012

Europski parlament danas će vjerojatno "ubiti" zloglasnu ACTA-u

Danas će se održati sjednica Europskog parlamenta na kojoj će zastupnici, između ostaloga, raspravljati o rezultatima prošlotjednog summita i glasovati o Trgovinskom sporazumu protiv krivotvorenja (ACTA)...

Prije desetak dana Odbor za međunarodnu trgovinu, koji je nadležan za to pitanje, preporučio je Europskom parlamentu da odbaci ACTA-u, ujedno odbacivši prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet, prenosi HRT.

Vijeće EU-a u prosincu prošle godine jednoglasno je prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

Nakon brojnih prosvjeda i osporavanja toga sporazuma Europska komisija odlučila je od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram