Zatvori
Poslovni Puls
22/11/2012

Amerikanci u vjetroelektrane kraj Dubrovnika planiraju uložiti 200 milijuna eura

Do kraja studenog očekuje se ishođenje dozvole za izgradnju najvećeg dalmatinskog vjetroparka, onog na području općine Konavle u koji poduzetnik Gerald W. Monkhouse, osnivač američkog energetskog diva “Cannon Power Group”, planira uložiti 200 milijuna eura...

Iz Dubrovačko-neretvanske županije doznaje se da je nakon 15 mjeseci čekanja Vlada RH napokon prihvatila Studiju utjecaja na okoliš postrojenja na konavoskoj vjetrometini, koje će se temeljiti na četrdesetak stupova pojedinačne snage od 2,75 MW. Da je najveća planirana investicija u najjužniju županiju na korak od ostvarenja, potvrdio je voditelj projekta Teodorinko Renci Pecotić, piše Slobodna Dalmacija.

"Vjetropark će se graditi na samoj granici Hrvatske i BiH, točnije na potezu iza Veljeg Dola do Dube Konavoske i Stravče. S ukupnom snagom od 120 MW, konavosko postrojenje bit će snažnije od postojeće Hidroelektrane Dubrovnik u Platu",  poručuje Pecotić te dodaje kako ni sam ne može vjerovati da bi projekt mogao dogodine u realizaciju.

"Kad smo doznali da je studija odobrena, čestitao sam mojem poslovnom partneru Monkhouseu na 20 godina strpljenja. Prisjetili smo se kako je naša prva ideja o vjetroelektrani nastala još dok je ministar gospodarstva RH bio pokojni dr. Franjo Kajfež", otkriva hrvatski poduzetnik koji je vodstvu općine Konavle lani predstavio vjetropark na Konavoskim brdima, čija bi izgradnja trajala između devet i 10 mjeseci.

Prvotni projekt podrazumijeva izgradnju 44 vjetroagregata visine 80 metara na petstotinjak metara nadmorske visine, uz dodatna 22 kilometra pristupnih putova. Načelnik općine Luka Korda tada je podržao energetski projekt i podsjetio na to da je vjetropark uvršten u općinsku prostornoplansku dokumentaciju.

Konavoski općinari poduprli su i referencije tvrtke “Canon Power Group” iz San Diega, koja je do sada samo u Meksiku u gradnju vjetroparkova investirala 2,5 milijardi dolara, a u međunarodnim poslovnim krugovima slovi za jednog od najvećih ulagača u obnovljive izvore energije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram