Zatvori
Poslovni Puls
09/11/2012

EU predstavila plan spašavanja europske automobilske industrije

Europska komisija predstavila je akcijski plan za automobilsku industriju do 2020. kojim želi osnažiti konkurentnost i održivost te važne industrijske grane koja osigurava 12 milijuna radnih mjesta i četiri posto europskog BDP-a, priopćeno je iz Bruxellesa...

"Europa proizvodi najbolje automobile na svijetu. Komisija želi sačuvati to vodstvo, povećavajući još više sigurnosne i ekološke standarde", rekao je europski povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani, najavljujući hitne mjere za rješavanje sadašnjih teškoća u tom sektoru i njegovo koordinirano restrukturiranje.

Automobilska industrija ima sve što je potrebno da bi prevladala sadašnje teškoće, istaknuo je.

"Uz to, zbog multiplicirajućeg utjecaja koji ima u gospodarstvu, automobilska industrija trebala bi dati snažan poticaj zadržavanju snažne industrijske baze u Europi", kazao je Tajani.

Akcijski plan donosi konkretne prijedloge za donošenje političkih inicijativa čiji bi cilj bio poticanje ulaganja u napredne tehnologije i inovacije za čiste automobile, poboljšanje tržišnih uvjeta, potporu industriji u pristupu globalnom tržištu te promicanje ulaganja u razvoj vještina i obrazovanje.

Europski program za istraživanje Horizon 2020 sadrži i Europsku inicijativu za zelena vozila u sklopu koje će se promicati ulaganja u istraživanja i inovacije, u čemu bi veću ulogu trebala imati Europska investicijska banka, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram