Zatvori
Jasmin Hadzic
30/10/2012

[INTERVJU] Nakon GoHome i CrnoJaje, IT poduzetnik Hrvoje Bujas ulazi u turistički biznis

Jedan od naših najistaknutijih "internetskih poduzetnika" ne počiva na lovirikama već sprema nove ambiciozne projekte...

Šibenčanin sa zagrebačkom adresom, Hrvoje Bujas, domaćoj je javnosti u posljednje vrijeme najpoznatiji po daily deals servisu CrnoJaje koji je njegova tvrtka Pravi Klik pokrenula u suradnji s NovomTV. No, Bujas je osim CrnogJajeta suosnivač i napredne nekretninske tražilice GoHome koja uz Hrvatsku posluje i u nekoliko drugih europskih zemalja, a u okviru istog projekta pokrenuta je i društvena mreža za aktere tržišta nekretnina BeepHome.

Sve ovo mnogima bi bilo dovoljno da uspore i uživaju u plodovima svoga rada, ali to ne vrijedi za Bujasa, čovjeka koji se nije libio pozvati go-go plesačice na jedno IT predavanje kako bi dokazao da tehnološki biznis ne mora biti dosadan, a pokušao je i gerila kampanjom postati član uprave splitskog Hajduka.

I dok jednim okom pažljivo motri kako se postojeći projekti razvijaju i napreduju - drugim već vreba nove poslovne prilike.

A o čemu je točno riječ doznat ćete ako pročitate naš kratki intervju s Hrvojem Bujasom...

Osam mjeseci nakon pokretanja CrnoJaje projekta - da li si zadovoljan postignutim?

Po našim informacijama CrnoJaje.hr je top 1 brend na tržištu grupne kupovine, a po prihodima smo odmah iza Kolektive. Uz napomenu da smo tek 8 mjeseci na tržištu starom nešto više od 3 godine.

Da li postoji nešto što te iznenadilo s daily deals biznisom ili nešto što uopće nisi očekivao kada si pokretao CrnoJaje?

U načelu nije bilo nekih velikih nepoznanica, svaki biznis traži maksimalni angažman, uživamo u ovom što radimo, a najvažnije - kupci su iznimno zadovoljni kvalitetnom naših partnera i njihovih ponuda.

Koliko si ti zadovoljan suradnjom s NovomTV na ovom projektu?

Iznimno sam zadovoljan suradnjom s NovomTV, trebalo je imati hrabrosti i pristati naš sam prijedlog imena! Imamo jasan zajednički cilj: postati lider na tržištu, a na dobrom smo putu da to u cijelosti i ostvarimo.

Nedavno si na Twitteru napisao kako ljudi kroz dnevne ponude imaju priliku upoznavati no-name lokalne trgovce s odličnim proizvodima i uslugama.Misliš da će ponude s popustima postati žila kucavica za nove tvrtke koje se tek pokušavaju probiti na tržište, ali nemaju marketinški budžet za velike TV ili internet kampanje?

Zahvaljujući CrnomJajetu male i srednje tvrtke su dobile priliku prezentirati svoje proizvode i usluge preko najjačeg medijskog kanala - TV-a. Naravno, uz jaku TV kampanju, partnerima nudimo i cijelokupnu on-line kampanju (banneri na vodećim domaćim portalima, prisustvo na društvenim mrežama i najjačem newsletteru u regiji s preko 250.000 pretplatnika... ). Našim partnerima doista nudimo jaku marketinšku kampanju po modelu ključ u ruke, za razliku od svih ostalih, koji su isključivo prodajni kanal.

Partnerima dajemo šansu da bez rizika i bez marketinškog budžeta dobiju sveobuhvatnu kampanju i direktnu prodaju. Di ćeš bolje od toga?

Nekoliko domaćih servisa za grupnu kupovinu odlučilo se za regionalno širenje - da li postoji nešto slično u planu za CrnoJaje?

Planovi postoje, no za sada smo fokusirani na Hrvatsku. Najgora stvar koja ti se može dogoditi u biznisu jest izgubiti fokus...

Što je s nekretninskom tražilicom GoHome? Da li je kriza na tržištu nekretnina u značajnoj mjeri utjecala na vaše planove širenja ili i dalje sve ide glatko?

GoHome je jedina specijalizirana tražilica nekretnina u regiji i lider po posjetama ( Hrvatska, Slovenija, Srbija i BiH ), a prihode ostvarujemo još u Italiji, Češkoj i Slovačkoj.  GoHome prolazi i testnu fazu u još četiri zemlje srednje Europe.

Tržište nekretnina je u neprekidnoj krizi od 2008. godine u većini zemalja te je ista naravno utjecala i na naše planove širenja. Tek 2015. godine očekujemo poboljšanje situacije i nastavak naše ekspanzije, a u međuvremenu ne stojimo na mjestu već izbacujemo nove proizvode (Hrvoje kaže kako će uskoro biti predstavljena mobilna inačica GoHome-a) na tržište i osiguravamo svoju poziciju.

GoHome, BeepHome, CrnoJaje - možemo li od Hrvoja Bujasa i njegove ekipe očekivati i nove startup/IT projekte?

Poduzetnik nikad ne staje, hm..doista kao vožnja biciklom...

Početkom studenog idemo u London, na najveći svjetski sajam turizma, gdje ćemo prezentirati naš novi projekt potencijalnim investitorima , za sada smo u "debeloj" testing fazi. Riječ je o Touristy.co, destinacijskom turizmu za 3.0 generaciju, to je sve šta vam mogu u ovom trenutku reći...

Za kraj, možeš li nam ukratko prokomentirati sve brži razvoj domaće startup scene - imamo dojam da je sve prepuno evenata, poznatih i manje poznatih ulagačkih imena, naši startupi sve lakše dolaze do kapitala, ali još uvijek čekamo neki veliki "exit"....

Vjerojatno ćemo se još malo načekati na taj "exit" , no u svakom slučaju ovo nije hype, već stvarno rađanje jedne nove generacije poduzetnika.

Drago mi je da smo dio te priče, a iznimno sam ponosan i na CISEx (PoslovniPuls je medijski partner CISEx-a) kao udrugu čiji su članovi tvrtke kao Farmeron, Pet Minuta ( ShoutEm ), SalesPod, WhoAPI, UX Passion, Infinum, Inchoo,iStudio, NetGen, Applicon i mnoge druge...

Startup scena je dobila novi zamah i taj zdravi dio hrvatskog gospodarstva je ona svijetla buducnost koju doista vidim na kraju tunela....

Foto: Twitter, Napomena: PoslovniPuls poslovno surađuje s CrnoJaje.hr i GoHome.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram