Zatvori
Poslovni Puls
27/10/2012

Dubrovnik dobiva 50 milijuna eura vrijedan megaakvarij!?

Rusko-hrvatski poduzetnik Stefan Vlahović, poznat i kao "kralj piletine", ne odustaje od planirane izgradnje 50 milijuna eura vrijednog megaakvarija u dubrovačkoj putničkoj luci Gruž, nove turističke atrakcije za domicilno stanovništvo i putnike s kruzera...

"Trenutačno smo u fazi izrade detaljne studije izvodljivosti. Uskoro ćemo odrediti točan datum početka radova na akvariju koji će se prostirati na površini od 7500 metara četvornih, a ukupan kapacitet bazena bit će šest milijuna litara vode", izvijestila je Vlahovićeva zastupnica Anne Drljo o predstojećem ulaganju najbogatijeg Hrvata u Ruskoj Federaciji, inače vlasnika jednog od vodećih proizvođača smrznute hrane u istočnoj Europi, tvrtke "Produkty pitania".

Stefan Vlahović dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću već je predstavio gruški akvarij koji bi, prema ulagačevu predviđanju, ostvarivao godišnji promet od 55 milijuna kuna, te trostuko povećao "protok" novca prema državnom proračunu.

"Akvarij je za Dubrovnik idealna investicija jer će se nalaziti na lokaciji koja prerasta u novu turističku točku okupljanja. Uz zapošljavanje visokoobrazovanog kadra, nudi priliku za napredak stručnjaka s područja akvakulture Sveučilišta u Dubrovniku, a građanima osigurava novi rekreativni centar", pohvalio je gradonačelnik Vlahušić prednosti projekta koji bi se ostvario u partnerstvu s Vladom RH.

Investitor drži kako smještaj akvarija unutar pomorskog pristaništa pruža mogućnost fluktuacije milijuna posjetitelja. Stručnu potporu mogli bi pružiti znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku koji izučavaju oceansku floru i faunu.

U prilog investitoru ide činjenica da se Dubrovnik svrstava među tri vodeće luke na Mediteranu koja godišnje prima oko milijun turista. Što se akvarija tiče, dubrovački ne bi bio prvi u lučkom obuhvatu.

Atraktivni akvariji već postoje u japanskoj Nagoyi, a u Porthsmouthu u Velikoj Britaniji "Blue Reef Aquarium" s prozirnim podvodnim tunelom prerastao je u lokalnu znamenitost.

Studiju isplativosti Vlahovićeva dubrovačkog megaakvarija izrađuje konzultantska kuća Consult Econ Management & Economic Insight iz SAD-a, s međunarodnim iskustvom, piše Slobodna Dalmacija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram