Zatvori
Poslovni Puls
10/10/2012

Sretno s preživljavanjem: Cijene grijanja idu gore za 36,7 posto!

POVEZANE OBJAVE:

Grijanje će uskoro poskupjeti u šest gradova u kojima je to još prošlog mjeseca zatražilo HEP Toplinarstvo, rekao je u Zagrebu na energetskoj konferenciji EUforija prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Time je preduhitrio odluku HERA-e, koja će prema novom Zakonu o energiji biti jedina mjerodavna za cijenu grijanja...

"Desit će se ovih dana, zakon je donesen, odluke će biti donesene, očekujemo stav HERA-e koja sad jedina ima ovlasti da procjenjuje odnose cijena. To više nije ni Vlada ni lokalne skupštine", kazao je Čačić.

Prema spekulacijama koje su objavili neki mediji cijena grijanja trebala bi se povećati za u prosjeku 36,7 posto.

Čačić je poručio je kako je energetika okosnica gospodarskog razvoja Hrvatske u sljedećih deset godina. Među projektima koje je nabrojao su gradnja novog bloka TE Plomin i pratećih objekata vrijedna milijardu eura te gradnja HE Ombla vrijedna 140 mil. eura. Spomenuo je i planove za modernizaciju TE Rijeka, vrijedne 550 mil. eura, rekonstrukciju HE Kosinj C2 i gradnju dvije nove uz investiciju od 650 mil. eura, obnovu TE-toplane Zagreb vrijednu 120 mil. eura te gradnju elektrane Dubrovnik 2 vrijednu više od 160 mil. eura. U planu su i projekti HE na Savi kod Zagreba i Dravi kod Osijeka.

Najveći dio projekata realizirat će se kroz partnerstvo HEP-a i uglavnom stranih partnera. Čačić smatra da je jačanje financijske pozicije HEP-a i energetskog sektora te za interes investitora, ključno tržišno formiranje cijena energenata. Čačić puno očekuje i od razvoja zelene energije, pogotovo vjetroelektrana, te najavljuje značajna ulaganja u elektroenergetsku mrežu. Projekti vjetroelektrana uglavnom su privatni, a njihova ukupna vrijednost u ovoj i idućoj godini je 400 mil. eura, kaže Čačić, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram