Zatvori
Jasmin Hadzic
06/09/2012

Bolji od Facebooka: Twitter će ove godine zaraditi 130 milijuna dolara na mobilnom oglašavanju

Zvuči kao notorna šala, ali analitičari pronoziraju kako će Twitter ove godine imati veće prihode od mobilnog oglašavanja nego titan Facebook...

Društvena mreža Twitter, zloglasna po svom "nepostojećem" poslovnom modelu odnosno prihodima koji se mjere u iznosima od tek nekoliko (desetaka) milijuna dolara - ove će godine nadmašiti Facebook po pitanju prihoda od mobilnog oglašavanja, objavio je eMarketer.

- Twitter je (po drugi put) dogurao do 500 milijuna korisnika

Analitičari eMarketera očekuju kako će Twitter ove godine ostvariti prihode (na američkom tržištu) od mobilnog oglašavanja u iznosu od 129,7 milijuna dolara. Facebook će u istom vremenskom razdoblju zaraditi tek 72 milijuna dolara.

No, Twitterova dominacija neće dugo trajati. eMarketer prognozira kako će Facebook već iduće godine moći računati na "mobilne prihode" u iznosu od 387 milijuna dolara, dok će Twitter zaraditi oko 100 milijuna dolara manje.

Facebookovo nesnalaženje na polju monetizacije svojih mobilnih korisnika jedna je od glavnih zamjerki analitičara s Wall Streeta i možda glavni razlog zašto je Facebook izgubio 50 posto tržišne vrijednosti od izlaska na burzu.

"Mobilni pristup je dugoročna strategija za Facebook i već će iduće godine 'preskočiti' Twitter", poručili su iz eMarketera, na radnost brojnih ulagača u Facebookove dionice koji su u posljednjih nekoliko tjedana doživjeli velike gubitke na burzi.

Inače, eMarketer veličinu američkog mobilnog oglašivačkog tržišta procjenjuje na 2,61 milijardu dolara. Do 2016. godine to bi se trebalo povećati na čak 12 milijardi dolara, smatraju analitičari ove istraživačke kuće.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram