Zatvori
Jasmin Hadzic
27/08/2012

Amazon.com - internet dionica u koju se isplatilo ulagati i kompanija koja može potući Apple

Dok svakodnevno čitamo o novim negativnim rekordima i minusima kada su u pitanju tzv. "internet dionice" - jedna dionica potiho se penje na nove rekordne cjenovne razine...

Ne, nije riječ o nekoj novoj social networking kompaniji koju prati medijski hype. Govorimo o dobrom starom Amazonu! Tvrtka koje je pokrenula ono što danas poznajemo pod nazivom e-trgovine uživa veliko povjerenje dioničara.

Amazonove dionice prošli su tjedan okončale svoju trgovinu uz novu rekordnu cijenu od 246 dolara čime je Amazonova tržišna kapitalizacija povećana na 111 milijardi dolara. Amazon pod vodstvom pravog vizionara Jeffa Bezosa, kojeg su mnogi prozvali duhovnim nasljednikom Stevea Jobsa, već godinama izbacuje inovativne proizvode i usluge i pokazuje kako i velike javne kompanije mogu funkcionirati kao agilni startupovi.

Amazon.com danas je puno više od "obične" najveće svjetske online trgovine. Tvrtka sa sjedištem izvan Silicijske doline, u Seattleu, već je uspostavila monopol na tržištu e-knjiga sa svojim Kindle e-čitačem koji bi uskoro trebao dobiti novu osvježenu verziju. Dalje tu je i Kindle Fire, tablet računalo s Android operativnim sustavom kojem su svi prognozirali brzu smrt - a pokazao se najuspješnijom (jeftinom) alternativom iPadu.

Amazonova video streaming usluga ima sve više poklonika i postaje punokrvna konkurencija Netflixu, a Bezosova kompanija a od nedavno producira vlastite filmove i razvija video igre za Facebook.

No, ono što mnogi s velikim nestrpljenjem čekaju nakon neočekivanog uspjeha Kindle Firea jest Amazonov smartphone o čijem se postojanju već dugo šuška, ali još ništa nije službeno potvrđeno. Može li Amazon proizvesti smartphone zbog kojeg će mainstream publika odustati od iPhonea? Vidjet ćemo...

Kad se podvuče crta, "stari" Amazon u mnogočemu funkcionira bolje od svoje mlade, razvikane startup konkurencije koja se pojavljuje na naslovnicama TechCruncha i Mashablea.

I stoga nikoga zapravo ne bi trebala iznenađivati velika potpora tržišta kapitala koju uživa Amazonova dionica.

Jer ako netko s trona može srušiti najvrijedniju svjetsku kompaniju, Apple, onda je to (u ovom trenutku) Amazon, odnosno njegov inovator extraordinaire Jeff Bezos.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram