Zatvori
Poslovni Puls
20/08/2012

Europa gomila zalihe nafte u strahu od izraelske invazije na Iran

Europske države povećavaju zalihe sirove nafte i goriva kako bi se uskladile s novim europskim propisima, ali i pripremile na mogući izraelski napad na Iran, pišu europski mediji...

Potkraj godine na snagu stupa nova direktiva, usvojena 2009., koja ima za cilj ublažavanje utjecaja krize u opskrbi naftom. Direktiva propisuje da države članice EU-a moraju imati rezerve koje odgovaraju 90 dana prosječnog uvoza ili 61 danu prosječne potrošnje. Direktiva stupa na snagu 31. prosinca.

Belgija i Nizozemska objavile su natječaje za uvoz ukupno 250.000 tona dizela i benzina koji bi trebali biti isporučeni u rujnu i listopadu, objavile su njihove agencije. Francuska je također ovaj tjedan kupila dizel i izabrala pobjednika natječaja za isporuku sirove nafte.

Izraelski mediji objavili su nedavno da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio na jesen napasti iranska nuklearna postrojenja. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na to je u petak odgovorio ocjenom da je Izrael "kancerogeni tumor" kojemu nema mjesta na Bliskom istoku budućnosti, što je međunarodna zajednica oštro osudila, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram