Ovogodišnji turistički lipanj zabilježio je minus u broju dolazaka i noćenja turista, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci govore da je u lipnju u Hrvatsku došlo 0,2 posto manje turista nego u istom mjesecu prošle godine dok je broj noćenja pao 2,5 posto…

Ove brojke značajno se razlikuju se od podataka Ministarstva turizma koje je još prošlog mjeseca obavijestilo da njihove brojke pokazuju 5-postotno povećanje dolazaka i noćenja gostiju.

Razlika je u metodi obrade podataka. Ministarstvo turizma objavljuje podatke turističkih zajednica koji u pravilu nisu istovjetni podacima DZS-a jer ih Zavod objavljuje nešto kasnije nakon pomnije obrade podataka.

Naime, turističke zajednice broje dolazak turista u svaku od turističkih zajednica pa se dobiju veće brojke kada isti turist, primjerice, putuje u nekoliko turističkih mjesta.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvih šest mjeseci ove godine ipak zabilježen rast dolazaka od 4,6 posto te 4-postotono povećanje noćenja gopstiju u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.