Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2012

Nafta je ništa prema nalazištima rijetkih minerala na Grenlandu: Kreće utrka Europe i Kine...

POVEZANE OBJAVE:

Grenland je novi eldorado zahvaljujući bogatim neiskorištenim nalazištima dragocjenih rijetkih minerala zemljine kore. Kina je već daleko odmaknula u nastojanjima da osigura pristup, upozorio je povjerenik Europske unije za industriju Antonio Tajani...

On je 16. lipnja posjetio Grenland kako bi parafirao sporazum koji bi EU osigurao pravo udjela u eksploataciji rijetkih minerala Zemljine kore, važnih sirovina za sofisticirane tehnološke proizvode u rasponu od mobitela do raketa. Prema tom će sporazumu Europa grenlandskim vlastima plaćati 35 posto zarade od projekata vađenja ruda u grenlandskom obalnom pojasu. Bruxelles također nudi tehnološka znanja i ekološki prihvatljive metode vađenja tih sirovina.

Iako je Grenland još uvijek pod danskom upravom, prije gotovo 30 godina pregovorima je uglavio istupanje iz zajednice koja je u međuvremenu izrasla u Europsku uniju. Iako je obvezan poštovati određene sporazume, gotovo je potpuno autonoman temeljem odgovarajućeg ishoda referenduma o odnosima s Kopenhagenom koji je održan 2009.

Golema ledena polja Grenlanda skrivaju bogata nalazišta dragocjenih minerala, a EU u cijelosti podmiruje svoje potrebe za tim sirovinama iz uvoza pa nastoji osigurati pristup grenlandskom bogatstvu.

Trenutno tim tržištem dominira Kina, nastojeći sačuvati vodeću poziciju u svijetu.

Kineski predsjednik Hu Jintao doputovao je već sutradan. Oni već pripremaju teren, kupili su britansku kompaniju i poslali onamo 2.000 kineskih rudara, kazao je povjerenik EU-a u razgovoru za AFP.

Zbog zamršene europske politike ministri neće prije rujna razmotriti sporazum koji je Tajani sklopio s Grenlandom u lipnju. Povjerenik EU-a ipak napominje da nema razloga za očajavanje, budući da postoje i alternativna rješenja. Tako Unija provodi istraživanja u bliskoj suradnji sa SAD-om i Japanom.

Sljedeća je opcija reciklaža. Svaki građanin EU-a godišnje odlaže 17 kilograma električnog i elektroničkog otpada riječ je o pravom urbanom rudniku, pojasnio je Tajanijev savjetnik.

Postoje i nerazvijene rezerve unutar Unije, čija je vrijednost procijenjena na 100 milijardi eura. Povjerenik EU-a naglašava da 27-člani blok mora dokinuti ovisnost o uvozu tih sirovina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram