Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2012

Mark Zuckerberg je napravio fatalnu pogrešku: Facebook je zakasnio s izlaskom na burzu

Forbesov analitičar Nathan Vardi došao je do zaključka kako je Mark Zuckerberg zakasnio s izlaskom Facebooka na tržište kapitala...

Vardi piše kako se Zuckerberg oduvijek plašio burze, te je Wall Street gledao s velikom sumnjom. Prije inicijalne javne ponude (IPO), Zuckerberg nije imao velikih problema s vođenjem Facebooka. Tu i tamo pokoja (prenapuhana) privatna tužba, pokoji dobar potez konkurencije koji zahtijeva odgovor i to je to.

Zuckerberg se nije želio uhvatiti u koštac s pritiskom kojeg nosi vođenje javne kompanije. Zbog toga je napravio fatalnu pogrešku kada je odlučio Facebook držati privatnom tvrtkom puno duže nego ostali konkurenti iz Silikonske doline, poput Googlea i Amazona, tvrdi Vardi. I tko zna koliko bi je Zuckerberg držao privatnom da mu nije trebao novac. Trebao mu je keš kako bi mogao financirati svoje ideje i boriti se s Googleom i svim onim "klincima" koji tek dolaze i koji žele biti novi Zuckerberg. Koji žele biti veći od Zuckerberga.

U pomoć bi katkad uskočili fondovi, razni drugi investitori pa čak i ruski oligarsi, ali i oni su tražili brzi povrat novca. Zuckerberg nije imao drugog izbora nego izaći na burzu u svibnju 2012. godine.

Međutim, višegodišnje čekanje na IPO pokazalo se kao ogroman problem. Bila je to najiščekivanija inicijalna ponuda ikad, te se, pokazalo se ubrzo, oko svega stvorila prevelika drama, ali i prevelika očekivanja. Morgan Stanley, koji je vodio IOP, je namjerno postavio previsoku startnu cijenu od 38 dolara po dionici, ne želeći da IPO ispadne blamaža. Bilo je jasno kako će vrijednost dionica ubrzo početi padati, jer je prenapuhana. Jer je čitava fama bila prevelika. Jer Wall Street funkcionira po nekim drugim pravilima.

S tako visokom startnom cijenom dionice, Facebook je morao brzo prikazati zaista dobre poslovne rezultate. Ali jučerašnje izvješće ne može se baš nazvati dobrim. Shvatili su to i investitori, pa su dionice Facebooka u samo jedan dan na vrijednosti izgubile još 15 posto. Danas kompanija vrijedi 40 posto manje nego prije dva mjeseca. Iz Facebookovog tabora su poručili kako su razočarani trgovanjem dionicama na burzi, ali i da će ostati fokusirani na to da i dalje rade ono što su radili i dosad - upravljaju društvenom mrežom koja će ubrzo imati milijardu korisnika.

Međutim, tvrdi Vardi, to će biti jako teško, jer Facebookovo "sjedište u Menlo Parku nije kibuc, već i njegovi zaposlenici kao i svi drugi u Silikonskoj dolini žele postati bogataši". S obzirom na to da su svi oni nagrađeni dionicama - dionicama koje rapidno gube vrijednost - teško je očekivati da će atmosfera u kompaniji ostati jednako dobra. Osim toga, svi oni fondovi i investitori koji su uložili u dionice i očekivali brzu zaradu sad će tražiti što brži izlaz.

Izvor: Forbes/Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram