Zatvori
Jasmin Hadzic
27/07/2012

IDEJA GODINE: Zamislite da možete kupiti nekoliko dionica nekog novog Facebooka

Nedavno smo imali članak o Facebook igrici za ljude koji žele ulagati u startup kompanije. Danas imamo pravu stvar...

FoundersClub je američki startup koji će možda u potpunosti promijeniti način na koji mlade startup kompanije dolaze do kapitala za razvoj. U najboljem slučaju možemo ga opisati kao Kickstarter za startupe i ulagače.

Ideja je sljedeća - u ranim fazama "vrućih" startupa poput Twittera, Facebooka, Groupona i Zynge koji danas vrijede silne milijarde dolara - dionice su mogli kupovati isključivo akreditirani ulagači i fondovi rizičnog kapitala (venture capital). A to je vrlo ograničen broj ljudi koji su udvostručili, upeterostručili pa čak i udesetostručili svoje originalno ulaganje.

Tu upada FoundersClub koji želi omogućiti svima koji imaju 1.000 dolara da se povežu s ambicioznim startupom i kupe manji ili veći broj dionica. Već danas postoje brojni servisi putem kojih je moguće donirati novac za zanimljive poslovne projekte, no ovdje u zamjenu za par tisuća dolara ulagači dobivaju prave udjele u kompaniji koji će postati likvidni u slučaju preuzimanja ili izlaska na burzu.

Zamislite da ste mogli kupiti dionice Facebooka kada je bio tek školski projekt golobradog Marka Zuckerberga...

U FoundersClubu se nadaju kako će njihov servis dovesti do demokratizacije ulagačkog procesa koji više neće biti ograničen na ljude s najviše novca i najboljim kontaktima u Silicijskoj dolini. S druge strane, osnivači startup kompanija mogu se nadati da će lakše dolaziti do kapitala za razvoj i poslovno širenje.

Ovo sve zvuči sjajno, no postoji problem, JOBS zakon koji mijenja definiciju "akreditiranog ulagača" (za ulaganje u startupove sada je potrebno imati imovinu veću od milijun dolara) još uvijek nije stupio na snagu u SAD-u, no osnivači FC-a vjeruju kako je njihov servis u najboljoj poziciji da iskoristi sve prednosti spomenutog zakona i napravi pravu malu revoluciju u svijetu visoko rizičnih ulaganja.

Neke funkcionalnosti FoundersCluba već su sada dostupne, ali kako biste ih mogli koristiti morate imati američko državljanstvo i najmanje milijun dolara na bankovnom računu.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram