Zatvori
Jasmin Hadzic
26/07/2012

Startupi iz Y-Combinatora osigurali ulaganja veća od milijarde dolara

Iako poslovni inkubatori i akceleratori nisu novost, postoje od sredine prošlog stoljeća, startup akceleratori napravili su pravu malu revoluciju u načinu ranog formiranja novih tehnoloških kompanija...

A sve zahvaljujući Paulu Grahamu i njegovom Y-Combinator seed akceleratoru koji mladim startup tvrtkama osigurava mentorstvo, kritiku i povezuje ih s fondovima rizičnog kapitala. A sve to u zamjenu za manjinski udio u tvrtci običano vrijedan 20.000 do 150.000 dolara.

Uspjeh Y-Combinatora polučio je pravu lavinu sličnih akceleratorskih programa diljem svijeta, pa čak i u Hrvatskoj gdje je nedavno osnovan Zagrebački inkubator poduzetništva koji će baš poput Y-Combinatora mlade hrvatske startupe voditi kroz najraniju fazu razvoja.

Da ovaj model jako dobro funkcionira podsjetio nas je sam Graham koji je ovih dana na Twitteru objavio kako su startupi koji su prošli kroz Y-Combinatorov program, njih 380, osigurali ulaganja veća od milijarde dolara!

Među najpoznatijim "diplomcima" Grahamove startup škole izdvajaju se AirBnb koji je prikupio ulaganje od 120 milijuna dolara i Dropbox koji je osigurao ulaganja od 257 milijuna dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram